Haberler

Seyrantepe'ye beş talip çıktı

Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Seyrantepe'ye yapımı planlanan Galatasaray stadı için 28 firma şartname almasına karşın beş yatırımcı teklif verdi. Katılımcılar içinde en iyi teklif AKP'nin 2004 Çankaya belediye başkan adayı Mesut Bozoğlu'ndan geldi.

Ali Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe'de yapılacak yeni stadyum için 28 firma şartname almasına karşın, ihaleye beş firma teklif verdi. Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, ciddi bir projenin söz konusu olduğunu belirterek, "Dolayısıyla ciddi bir güç ve sermaye istiyor, kolay bir proje değil. İhaleye beş firmanın katılması büyük bir muvaffakiyet" diye konuştu.

Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadyumu'nun yerine Seyrantepe'de yeni stat yapımı ve Ali Sami Yen'in yerine de rant tesisleri yapımı ihalesi Toplu Konut İdaresi'nde (TOKİ) gerçekleştirildi.

İhale öncesi açıklama yapan TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, bugün (dün) mali tekliflerin açılacağını, daha sonra tekliflerin oluşturulan dokuz kişilik teknik kurul tarafından değerlendirileceğini söyledi. Tıraş, teknik kurulda Galatasaray'dan iki, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden iki ve TOKİ'den de beş uzmanın yer alacağını söyledi. Teknik değerlendirmeye en kısa sürede başlanacağını belirten Tıraş, teknik değerlendirmenin tamamlanmasından sonra, projesi uygun görülen firmalardan ikinci tekliflerin isteneceğini ifade etti. Tıraş, ihale kapsamında projenin toplam süresinin 1440 gün olduğunu, ancak Seyrantepe Spor Kompleksi projesinin 720 gün içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

Dün gerçekleştirilen ihale için 14'ü yabancı olmak üzere 28 firma şartname alırken, sadece beş firma teklif verdi. Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılacak proje için TOKİ'nin bir fizibilite çalışması olduğunu belirten Tıraş, bunun ihaleden sonra açıklanabileceğini söyledi.

İhaleye Nurol İnşaat, Eren Talu Mimarlık, Cengiz İnşaat, Mesa Mesken ve Bozoğlu İnşaat firmaları teklif verdi. İhaleyi Galatasaray Kulubü Başkanı Özhan Canaydın ile eski Devlet Bakanı Işın Çelebi de izledi.

Teklifler sıralanacak
İhaleye katılan firmalar, Ali Sami Yen Stadyumu'nun yerine Seyrantepe'ye 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ile 3 bin araçlık bölümü kapalı olmak üzere 4 bin 500 araçlık otopark yapmayı üstlenecekler. Buna karşılık firmalar Ali Sami Yen Stadyumu'nun yerine, kazanç getirici diledikleri projeyi uygulayabilecek.

Firmaların teklifleri, öncelikle projelerinin uygunluğu açısından değerlendirmeye tabi tutulacak. Projesi uygun olan firmalar ikinci oturuma davet edilecek ve bu oturumda mali tekliflerini revize etmeleri istenecek. TOKİ'ye en yüksek parayı ve arsa payını ödemeyi kabul eden firma, ihaleyi kazanmış olacak.

Gelir umuduna göre teklif
Mali tekliflerde yer alan toplam satış geliri, yapımcı firmanın projeden elde etmeyi umduğu geliri gösteriyor. Bu gelirden, öncelikle TOKİ'ye peşin olarak verecekleri para düşülecek. Toplam gelirin taahhüt edilen geliri aşması halinde ise kimin TOKİ'ye en yüksek arsa payı verdiğine bakılacak.

Kim ne teklif verdi?
Dünkü oturumda ihale komisyonu teklif zarflarını açarak tek tek inceledikten sonra mali teklifleri açıkladı. İhaleye katılan firmaların mali teklifleri şöyle:

Nurol İnşaat: Toplam satış geliri 649 milyon 721 bin 841 YTL. TOKİ'ye 13 milyon 644 bin 159 YTL pay ödeyecek, ayrıca bir arsa payı vermeyecek.

Eren Talu Mimarlık A.Ş.: Toplam satış geliri 1 milyar 482 milyon YTL. TOKİ'ye 111 milyon 111 bin 110 YTL pay ödeyecek, ayrıca toplam satış gelirinden yüzde 7,5 oranında arsa payı verecek.

Cengiz İnşaat: Toplam satış geliri 610 milyon 839 bin 771 YTL. TOKİ'ye 9 milyon 40 bin 429 YTL pay ödeyecek, ayrıca bir arsa payı ödemeyecek.

Mesa Mesken A.Ş.: Toplam satış geliri 605 milyon 156 bin 540 YTL. TOKİ'ye sadece 9 milyon 985 bin 83 YTL pay ödeyecek.

Bozoğlu İnşaat A.Ş.: Toplam satış geliri 474 milyon 574 bin 732 YTL. TOKİ'ye 118 milyon 643 bin 683 YTL pay ödeyecek. Ayrıca toplam satış geliri üzerinden yüzde 25 oranında arsa payı verecek.

En iyi teklif Bozoğlu'ndan
Dün açılan zarflara göre Toplu Konut İdaresi (TOKİ) açısından en iyi teklifi Bozoğlu İnşaat vermiş oldu. Bozoğlu İnşaat tarafından verilen teklifte şirket 118 milyon 643 bin 683 YTL'yi TOKİ'ye ödedikten sonra, toplam satış geliri 474.6 milyon YTL'yi aştığı takdirde, satış gelirinin yüzde 25'i oranında da ayrıca arsa payı ödeyecek. Bozoğlu İnşaat, 2004 seçimlerinde AKP'den Çankaya Belediye Başkanı adayı olan 1972 doğumlu Çağlar Mesut Bozoğlu'na ait.

Ancak ihale komisyonu yetkilileri, bu tekliflerin şu an için bir gösterge olmadığını, projelerin de büyük önem taşıdığını vurguladılar.

Wembley'i yaratan geliyor
Galatasaray Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Canaydın, böylesine önemli ve ciddi bir güç ve sermaye gerektiren ihaleye beş firmanın katılmasının muvaffakiyet olduğunu belirtirken, Işın Çelebi stadyumun temelini eylül ayında atmayı planladıklarını söyledi.

Eren Talu ise gazetecilerin sorusu üzerine, yabancı bir ortak almayı düşünmediğini belirtti. "Konu Galatasaray ise daha az kazanmaya değer. Bu işi almayı çok istiyorum" diye konuşan Eren Talu, Galatasaray'ın Seyrantepe'deki yeni stadyumunu, Wembley, Arsenal ve Londra Olimpiyat Stadlarının tasarımcısı Hoc Sport ile birlikte tasarlayacaklarını söyledi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.