Haberler

Trilyonluk arazide skandal

Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Boğaç Yüzgül
Geçen aylarda büyük bir orman yangınına ev sahipliği yapan Milas'ta, Orman Genel Müdürlüğü'nün, yakılan bazı orman arazilerinin, orman vasıflarının kaybolduğuna ilişkin mahkeme kararını temyiz etmemesi yüzünden 5 milyon metrekarelik orman arazisinin imara açıldığı belirtildi.

Muğla'nın Milas ilçesinde, 5 milyon metrekareyi bulan ve içinde 14 köy barındıran arazinin, üç kişilik bilirkişi raporuna dayanan mahkeme kararıyla orman olmaktan çıkarılmasıyla başlayan skandal, arazinin imar izni alabilecek konuma getirilmesiyle ayyuka çıktı. Bölgede, protesto eylemi hazırlığında olduklarını dile getiren sivil toplum örgütleri, hazırladıkları ortak bildiriyle Orman Genel Müdürlüğü'nün, arazi mafyasının çıkarlarını koruyan bir karar almış olduğunu deklare etti. Ayrıca CHP'li Onur Öymen'nin oğlu Burak Öy-men'nin ortağı olduğu şirketin orman arazisine, 3 milyar dolarlık gelir getireceği konuşulan tesis yaptıracağı da, iddialar arasında.

Bir Anda Zeytinlik Oldu
Raporda bugüne kadar hiç tarım yapılmayan arazinin zeytinlik olduğu öne sürülürken, Milas Orman İşletme Müdürlüğü 2004'te hazırladığı 7 nolu raporunda arazinin orman olduğunu belgelemişti. Bilirkişi raporunda somut maddi hatalar olduğu dile getirilirken, Acaris-tanbul'a benzer bir süreç yaşandığının gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Didim - Milas Benzerliği
Didim Bozbük Koyu etrafındaki arazinin durumu ise Milas ile büyük benzerlik taşıyor. Köylüler, 1968'de orman tahdit sınırları içine alınan arazinin Teşrini Sani 1298 tarihli tapu kayıtları tahditin iptalinin istemiyle ilgili davanın uzun yıllar sürdüğünü, 1991'de ise Samet Sami Temel, Fuat Aksu, Ali Çelik ve Murat Devrim Çelik tarafından alındığını söylüyorlar. 1999'de Orman Yüksek Mühendisleri Doğan Bozkurt, Aydın Yükselmiş, Yakup Dündar'ın raporunda, alanın 25 milyon metrekare olduğu, bunun yaklaşık 5 milyon metrekaresinin orman dışı olduğu belirtildi. Arazinin güneyinde meyilin yüzde 5-12 arasında olduğu, kuzeyinde ise yüzde 12'yi geçtiği tespit edildi.

Bilirkişi raporundan sonra arazide yangın çıktı ve sonrasında ise, arazinin, orman vasfının kalmadığına kanaat getiren yeni bir rapor hazırlandı. Böylece üç ayrı yerden yanmış olan arazi, bir anda imara açıldı.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.