Haberler

Meclis'te mimari katliam var!

Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Betül Kansu
Türkiye Büyük Millet Meclisi kampusunda, mimari yapıya uygun andezit kaldırım taşlarının sökülüp, yerlerine bina ve bahçeyle hiç uyumlu olmayan yeni kaldırım taşlarının döşeniyor olması tepkiyle karşılandı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada, "Türkiye'nin simgesel değeri yüksek bu yapısında gerçekleştirilecek her ter fiziksel müdahale ve faaliyet, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde yapılmalıdır. Tüm işlemler Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Ku-rulu'nun bilgisi dahilinde gerçekleştirilmelidir. Ortada tam bir kanun ve kural tanımazlık vardır" denildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açıklamasında şu görüşlere de yer verildi:"Meclis binasının projesi 1938 yılında düzenlenen bir yarışma sonunda ortaya çıktı. Uygulanacak projeyi bizzat Atatürk seçti. Bu bina, Bakanlıklar kompleksinin içindeki en önemli yapıdır. Binanın mimarı Avusturyalı Prof. Clemens Hoizmeister'dir. Söz konusu mimar, yapının yanı sıra bahçe ve kaldırımları da tasarlamıştır.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Meclis kampusundaki özgün ve sağlam durumdaki kaldırım taşlarının bu şekilde yenilenmesini onaylamamız mümkün değildir. Yapının ve açık alanlarının özgün şekillenişinin tarihimizden ve toplumsal belleğimizden fiziksel, mimari ve kültürel olarak koparma girişimleri bizi ve geleceğimizi yakından ilgilendirmektedir.

Bu nedenle, toplumsal hafızamıza ve tarihimize sahip çıkmak, demokrasi geleneğimizi kökleştirmek için Meclis Başkanlığından yaptığı bu yanlış uygulamaya bir an önce son vermesini, sökülen taşların yerlerine yerleştirilmesini istiyoruz."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.