Haberler

Hitit prens mezarları 'canlandırılacak'

Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: CNN Türk
Alacahöyük'te Hititlere ait prens ve prenses mezarlarının yerine orijinal ölçülerinde, üzeri cam fanusla kaplı mezarlar yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı projede mezarlara, yapay iskeletler ile mezardan çıkan Hitit güneş kursları, altın ve gümüş eşyaların kopyası konulacak.

Alacahöyük Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, Alacahöyük'te Hititler'den kalma 13 tane prens ve prenses mezarı bulunduğunu hatırlatarak, mezarlarda Hitit uygarlığı ve sanatını gösteren Hitit güneş kursları
dahil zengin hazine bulunduğunu anımsattı.

İçindeki eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendiği için mezarların 'sadece dört duvar şeklinde' durduğunu belirten Çınaroğlu, mezarların canlandırılması ve hazinenin ihtişamının görülmesi için 'dünyada bir ilk olacak' çalışma başlattıklarını anlattı:

"Bu mezarların restorasyonu ve canlandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili koruma kurulundan onay çıktı. Bu da dünyada bir ilk olacak. 13 mezardan 6'sı buradan kaldırılıp, orijinal ölçülerinde, aynı konumda yeni bir mezar yapılacak ve bunların üzeri özel bir cam fanusla, bombeli camla kapatılacak.

Daha sonra mezarların içine yapay iskeletler yerleştirilecek. Mezar açıldığında bulunan Hitit güneş kursları ile altın ve gümüş eşyanın birer kopyası yapılarak mezara konulacak. Canlandırma olacak, bunlar mezarların içinde sergilenecek."

Mezarlar arasında gezi bandı
Mezarlar arasında gezi bandı oluşturulacağını ve ölüm törenleriyle ilgili video hazırlanacağını belirten Çınaroğlu, "Ziyaretçiler, 4 bin 500 sene önce bir Anadolu prensinin, prensesinin nasıl gömüldüğünü görecek, yaşayacak" dedi.

Çınaroğlu, iskeletler kayıp olduğu için mezardaki iskeletlerin Midas'ın Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki başı gibi etlendirilemeyeceğini söyledi.



Projenin bütçesi 241 bin YTL
Projenin bütçesinin 241 bin YTL olduğunu belirten Çınaroğlu, ödeneğin Bakanlıkça verilmesini beklediklerini, bütçenin hemen çıkması veya başka bir sponsor da bulunması durumunda projenin 3 ay içinde tamamlanıp, mezarların ziyarete açılacağını söyledi.

Truva Hazinesi'nden daha zengin
Çınaroğlu, Alacahöyük'te bulunan hazinelerin ünlü Truva Hazinesi'nden daha zengin olduğunu da belirtti.

"Truva Hazinesi fevkalade güzelmiş ama Truva Hazinesi'nde tek bir sanat eseri yoktur. Ama Alacahöyük kral mezarları sanat eserleriyle dolu" diyen Çınaroğlu, mezarlarda doğa, geyik, insan, tanrı ve tanrıça heykelleri ile sembolize edilmiş idollerin bulunduğunu anımsattı.

Çınaroğlu, "Bunların hiçbiri Truva'da yok. Truva bizim açımızdan,arkeoloji açısından küçük bir şehir. Ama Alacahöyük bir eyalet merkezi, bir dönemin merkezi" dedi.

Hava fotoğrafından bulunan kale
Alacahöyük'te bir kalenin varlığının tahmin edildiğini anlatan Prof. Dr.Çınaroğlu, "Varlığından şüpheleniyorduk, Harita Genel Komutanlığı'ndan aldığımız 1990 yılında çekilmiş bir hava fotoğrafından tespit ettik yerini. Hava fotoğrafında böyle şiir gibi okunuyor adeta o kale. Bu sene bir ucundan açmaya başlanacak. Ama tabi sponsor ve para sorunu var" dedi.

Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, ikinci bir iç kalenin de yeni tespit edildiğini belirtti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.