Haberler

Tasarruflu musluk için 1 milyon dolar harcadık

Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Tasarruflu musluğa 1 milyon dolar harcadık, suyu boşa akıtmadık.

Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle artan susuzluk tehlikesine karşı armatür üreticileri harekete geçti. Suyun ve enerjinin yüzde 50 tasarruflu kullanmasını sağlayan ürünlerin yarattığı pazar Türkiye’de yaklaşık 1 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. 130-1000 YTL arasında fiyatlarla satılan ürünler arasında, su ve enerji tasarrufu sağlayan termostatik su bataryaları, sıcak su kullanımını kısıtlayan tek kumandalı armatürler, ekonomik akış sağlayan duş sistemleri yer alıyor.

Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle artan susuzluk tehlikesine karşı armatür üreticileri, su tasarrufu için tasarlanan ürünlerini piyasaya sunuyor. Türkiye’de yılda 5 milyon adetlik büyüklüğü olan sektörün hacmi ise yaklaşık 1 milyon doları buldu. Pazarda seramik diskli plus kartuş, çift kademeli hidrokontrol sistemi gibi yeni teknolojilerle yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlanırken, 5-10 yıl öncesine kadar yaygın olarak tercih edilen çift kumandalı geleneksel armatürlere göre ise 10.5 litre daha az su tüketimi gerçekleşiyor.

Bu tarz armatürler sadece su tasarrufuna katkıda bulunmuyor, sıcak su kullanımını kısıtlamaya olanak vererek enerji tasarrufu da yapıyor. Ayrıca termostatik su bataryaları da, su ve enerji tasarrufu için bir çözüm olarak kullanıcılara sunuluyor. Duş sistemlerinde ise, suyun akış özelliklerine bağlı olarak su ve havanın karıştırılarak akışın sağlandığı ’ekonomik akış’ tipi bulunuyor. Bu akış ayarı seçildiğinde duş sistemleri ile de belli oranlarda su sınırlandırması yapılabiliyor. Banyo konforu açısından Türkiye pazarında da önümüzdeki yıllarda özellikle orta ve üst gelir seviyesine hitap eden yeni konutlarda, duş sistemlerinin kullanımının da artması bekleniyor.

Yüzde 50 su tasarrufu
RocaKale Pazarlama Müdürü Birim Esener Karakaş, tek kumandalı armatürlerin geleneksel çift kumandalı armatürlere göre 10.5 litre tasarruf sağladığını belirterek, klozetlerin rezervuarlarında bulunan iç takımların da ciddi oranda su tüketimini azaltan yardımcı malzemeler olduğunu kaydetti.

Dört kişilik bir ailenin su harcamasını örnek veren Karakaş, "Normal bir iç takımla yılda 43 bin 200 litre su harcanırken, 3/6 litre iç takım kullanımında 25 bin 920 litrelik su tüketimi oluyor. Aradaki fark da yüzde 50’lık su tasarrufuna denk geliyor. Su tasarrufu sağlayan ürünler kullanıldığında, bu aile bütçesine de olumlu yönde yansıyor" dedi.

Karakaş, tüketicilere bilgiler aktarıldığında su tasarruflu ürünlere olumlu yaklaştıklarını ifade ederek, hem küresel ısınma ve kuraklığın gündemde olması, hem de aylık su tüketiminin azalması nedeniyle de bu tür ürünlere talebin arttığına dikkat çekti.

Birim Esener Karakaş, duş sistemlerinde eğilimin büyük alanlı duş başlıklarına doğru gittiğini dile getirerek, "Yağmur şeklinde akış veren ve bu sayede vücudu rahatlatan sistemler tercih ediliyor. Bunun yanı sıra dar mekanlarda hidromasaj keyfini yaşamak isteyenler daha az yer kaplayan ve hem montaj, hem de maliyet açısından daha avantajlı olan dikey masajlı duş sistemlerini de tercih ediyor. Bu tip duş sistemlerinde de popüler olan modeller alüminyum malzemeden yapılmış ve en az yer kaplayan ince modeller" diye konuştu. Banyolar için su tasarrufu sağlayan duş başlıkları ve armatürlerin fiyatları ise, 130-1000 YTL arasında değişiyor.

Su tasarruflu ürün projesi
Elmor Tesisat Malzemesi Ticaret Genel Müdürü Hakan Gülderen ise, tüketicilerin su ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlendiğini ve buna göre satın alma yaptığını belirterek, tüketicilerin sonuçlarla doğrudan karşılaştığında daha bilinçli hale geldiğini ve taleplerini değiştirdiğini vurguladı. Son zamanlarda yaşanan su kesintilerinin tüketicileri daha da bilinçlendirdiği ifade eden Gülderen, bu yıl ağustos ayında özellikle su ve enerji tasarruflu ürünlerine yönelik bir kampanyaları olacağı bilgisini de verdi.

Bütün ürünlerinin dakikada en az 8 litre su tasarrufu sağlayacak şekilde üretilmesi konusunda büyük bir projeyi hayata geçirmek üzere olduklarını ifade eden Gülderen, diğer tasarruflu ürünleri hakkında şu bilgileri verdi: "E.C.A. MIX2000 bataryası ile yüzde 50 su tasarrufu sağlanıyor. Sıcak su kullanım miktarının altı farklı kademede ayarlanabildiği MIX2000 serisi, bu özelliğiyle sıcak suyu boşa akıtmıyor. Topaz batarya serisi ise, el yıkama gibi kısa süreli kullanımlarda dahi kombi ve şofbendeki ateşleme sistemini gereksiz yere devreye girmesini önlüyor. Fotoselli duş bataryası ile de duşta su boşa akıtılmıyor. Önünde üç saniye durunca çalışan ve kişinin görüş alanından çıkmasından sonra suyu keserek doğada giderek azalarak suyun israfını önlüyor."

Ankastre ve masajlı duş sistemleri
Elmor Tesisat Malzemesi Ticaret Genel Müdürü Hakan Gülderen, konut sektörünün büyümesiyle özellikle orta ve üst gelir seviyesine hitap eden konutlarda duş sistemlerinin kullanımının artacağını vurgulayarak, duş sistemlerindeki yeni teknolojiler ve trendler konusunda şu bilgileri verdi: "Lüks konutlarda hem jakuzi ve küvet, hem de buna bağlı farklı modellerde ve teknolojik özelliklere sahip duş sistemleri kullanılmaya başlanıyor. Tropik yağmurlar altında duş almanın keyfini hissetmeyi sağlayan büyüklükte duş başlıkları yeni teknolojiler arasında. Son zamanlarda özellikle ankastre duş sistemleri ve masajlı duş sistemleri talep görüyor. Duş sistemlerinde yer alan termostatik özelliği de kullanıcılarına ekstra banyo konforu sağlıyor."

Duravit’ten çok fonksiyonlu su tasarruflu duş sistemi
Duravit, çok fonksiyonlu duş sistemleriyle (MFS-buhar odası) su tasarrufu yapan ürünler piyasaya sunuyor. MSF, dokunmatik ve uzaktan kumanda ile kontrol edilebiliyor. Ayarlanabilir dört kademeli masaj yoğunluğuna sahip 10 adet masaj fıskiyesi ile gergin boyun, omuz ve sırt kaslarında profesyonel masaj etkisi sunuyor. MFS’nin koltuklarının altında 40 litrelik su rezervuarı bulunuyor. MSF masaj fonksiyonu için çalıştırdığında, önceden şebeke suyu ile doldurulan rezervuarındaki suyu kullanıyor. MFS, ultra viole ışınları ile kullanılan suyu dezenfekte ediyor ve masaj bitimine kadar dezenfekte edilmiş bu suyu döndürüyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.