Haberler

Halk spor yapıyor

Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Savaş Özbey
İstanbul’un içinde ne sportmenler yatarmış da ortaya çıkmak için fitness aletleri ararmış. Parklara, yeşil alanlara yerleştirilen açık hava aletleri şehrin nabzı oldu. Spor yapan sayısı arttı, genç-yaşlı, kadın-erkek, şortlu-türbanlı her semtten İstanbullu 7x24 efor üstüne efor sarf ediyor. Aletlere en yoğun rağbet sabahın erken saatlerinde. Görüntüler Youtube’e çoktan düşmüş durumda.

Her şey Kadıköy’e konulan fitness aletleriyle başladı. Dalyan Parkı’ndaki açık hava spor aletleri halktan öyle ilgi gördü ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygulamayı yaygınlaştırma kararı aldı. Uygulama iki yıl içinde şehrin 20 noktasına yayıldı, bu yıl 100 yeni nokta için ihale açıldı. Aletler ucuz değil. Geçen yıl İstanbullunun cebinden 312 bin YTL yedi, bu yıl harcanacak para tam 1milyon121 bin YTL. Ama olsun. Bu aletler sayesinde İstanbullu evinden çıktı, kendini spora verdi. Önce bacaklar iyice açılana kadar yürüyüş yapılıyor, sonra hangi alet boşsa ondan başlayıp sırasıyla hareketler çalışılıyor.

Kiminin bahanesi fazla kiloları, kimi kondisyon derdinde. Kılık kıyafetleri semtlere göre değişiklik gösterse de sportmenler arasında her yaştan, her sosyal sınıftan insan görmek mümkün. Aynı saatte çalışanlar ahbap olmuşlar, birbirlerine tavsiyeler veriyor, yardım ediyorlar. Çevre duyarlılığı da iyice artmış, parkların bakımsızlığından, insanların hor kullanımından dem vurup öneriler sıralıyorlar. Aletleri yerleştirmek için halkın yoğun kullandığı yürüme-koşu yerleriyle özellikle sahiller tercih edildi. Böylece sporcular fazla kilolarından kurtulup sağlık kazanırken, Boğaz, Haliç ya da Adalar manzarasının da tadını çıkarıyor. Tek mesele erken uyanabilmek: Yaz sıcaklarının ortasında spor için en uygun vakit olarak günün erken saatleri gösteriliyor. Batılı memleketlerdeki gibi spor alanlarının yanında soyunma odası, duş gibi imkanlar şimdilik yok. Ama sıkı bir sporun üstüne, Caddebostan Plajı’ndan şöyle bir açılan ya da kendini Boğaz’ın serin sularına bırakanlar da yok değil.

Sarıyer - 06.30

Erkekler yürüyüşe çıkınca spor aletleri hanımlara kaldı
Sarıyer’de yaşlılar havluları sermiş güneşleniyor, spor yapanlar genelde gençler ve hanımlar. Erkekler çoğunlukla sadece yürüyüş yapıyor, aletleri hanımlara bırakmış durumda. Mehmet Ezik (35) Tarabya sakini. O yüzden Haydar Aliyev Parkı’nın yanındaki bu aletleri tercih ediyor. Daha önceden futbol oynamış ama sabah sporuna başlayalı daha 10 gün olmuş. Kapalı bir spor salonu yerine açık havada çalışmak daha iyi diyor. Ona göre günün spor için en güzel saatleri 06.30-08.00. Sonra hava ısınıyor.

Caddebostan - 06.00

Kadınlar kapri erkekler kumaş pantolon
Caddebostan’da kadınlar kapri, erkekler genelde kumaş pantolon ve şortla çalışıyor. Çoğunluk tek başına spor yapıyor. Ailesiyle ya da tanıdıklarıyla gelen azınlıkta. Bol bol walkmen’li, i-pod’lu sporcu görüyorsunuz. En çok rağbet gören alet ise bel masaj aleti. Kaşınır gibi kollarını vücudunuzda gezdiriyorsunuz. Bu arada yorumlar da eksik olmuyor: Anne yanlış yapıyorsun, sonuna kadar indirmen lazım!.. İç organları eziyormuş, onun için çok hafif yap.

Beylikdüzü - 07.00

İster hocayla ister tek başına
Beylikdüzü’nde isteyen kendi programını uyguluyor, isteyen belediyenin tahsis ettiği hocayla jimnastik yapıyor. Burada iki buçuk liradan eşofman, bir buçuk liradan şort satan bir işportacı hanım bile var. Belli bir yaş grubu yok, civardaki sitelerden her yaştan insan geliyor. Birbirleriyle en çok ahbap olan buranın insanları.

Kasımpaşa - 06.30
Kasımpaşa’da spor yapan erkekler tek, hanımlar grup grup. Çoğunluk kapalı, yaşları da 40-50 arasında. Çocukları soruyoruz, "Onlar daha uyuyor" diyorlar. İstekleri bir çeşme.

Sektör yarattı
Açık hava spor aletlerinin tek müşterisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi değil. Açık hava fitness’ı Kırklareli, Isparta, Burdur, Yalıkavak (Muğla), Sandıklı (Afyon), Kepez (Antalya) gibi şehir ve kasabalara da sıçradı. Kentsel fitness, Globalpark, Sporparkı gibi firmalar da tedariki sağlıyor. İstanbul’un Avrupa yakasındaki ihaleyi kazanan Global Park’ın sahibi Erdal Başeğmez iki yıl önceye kadar Çin’den ithal edilen aletlerin artık tamamen Türkiye’de üretildiğini, Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan sipariş aldıklarını söylüyor. Başeğmez’e göre bedava açık hava sporu spor salonlarına alternatif değil: Spor yapma alışkanlığının gelişmesi soğuk havalarda bu salonların müşterilerini artıracak.

Tam teşekküllü spor salonu
Her noktada 10 farklı spor aleti bulunuyor. Bu aletlerin hepsinin ayrı ayrı işlevi var, vücudun farklı yerlerini çalıştırıyorlar. Her aletin üzerinde nasıl kullanılması gerektiğine dair kullanım kılavuzu bulunuyor:

1. Bel esnetme aleti: Basen, sırt üstü yan bel kaslarını

2. Bisiklet ve step: Bacak ön-arka kasları ile baldırları

3. Barfiks ve vücut geliştirme: Göğüs, omuz, sırt ile bacak ön kaslarını

4. Bacak esnetme: Bacakların üst bölgesindeki ön ve arka kasları

5. Kol esnetme: Kol, bilek ve omuzdaki ön ve arka kasları

6. Bacak itme: Bacak üst bölgesiyle kasıktaki kasları

7. İç ve dış bacak güçlendirme: Bacak yanları ile bedenin bacakla birleştiği yerdeki kasları

8. Mide ve karın: Mide ve karın ile bel ve sırt kaslarını

9. İkili esneme: Bacak, kol ve gövdede yer alan ön ve arka kasları

10. Tekli esneme: Bacak yan ve altında bulunan ön ve arka kasları
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.