Haberler

Açıl lalem açıl

Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Sevinç Özarslan
Mobilya tasarımcısı Kadir Peker, ilginç, bir o kadar da foksiyonel bir tasarıma imza attı. ‘Lale’ adlı oturma grubu tasarımı, tıpkı bir lale gibi açılıyor, istenildiğinde ise kapatılabiliyor.

Genç yetenekleri ortaya çıkarmak, onlara fırsat tanımak amacıyla düzenlenen yarışmalar çoğu zaman bu amacına ulaşıyor. Aslında hiç akıllarında yokken birdenbire yarışmalarla adını duyuran gençler, ileride önemli ve güzel işlere imza atıyorlar. Mobilya Sanayicileri Derneği-MOSDER tarafından yapılan mobilya tasarımı yarışmasında iki dalda birincilik kazanan Kadir Peker de bu yeteneklerden biri. Peker’in, özellikle Türk kültürüne ait formları kullanarak tasarladığı ‘Lale’ adlı oturma grubu tasarımı, ödül aldığı günden bu yana yurtiçinden ve yurtdışından büyük ilgi gördü ve bu ilgi giderek artıyor. Lale, ince zarif görünümü ve kırmızı-beyaz rengiyle göz dolduran bir tasarım. Ayrıca çok fonksiyonel. Tıpkı bir lale gibi açılıyor, istenildiğinde ise kapatılabiliyor. Daha çok kafe ve restoranlar için düşünülmüş. Ama Peker, istenirse ev ortamına da kullanılabileceğini belirtiyor. Türkiye’nin en iyi iç mimarı olmayı hedefleyen Peker, “Tasarımım Azerbaycan’da bir kafe tarafından çok beğenildi. Şu anda da mekana uygulanabilirliği üzerinde çalışıyoruz. Lale’nin bir tanesinin tasarımının maliyeti 6 bin dolar tutuyor.” diyor. Yalova ve İstanbul arasında bir yaşam süren Peker, Yalova’da bir kafenin iç tasarımını, mesleğinin henüz başında olmasına rağmen yapmış bile. Peker, tasarımın kültür ile doğru orantılı olduğuna inanıyor. Bu nedenle yaşadığı toprakların kültürünü tanımak için gezmeyi, keşfetmeyi çok seviyor. Bu yoğunluktan başka bir yarışmaya başvurmaya vakit bulamamış. Kadir Peker henüz 25 yaşında, Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık bölümünden yeni mezun olan genç bir yetenek. Tasarım konusunda aldığı eğitime ve kendisine çok güveniyor. Eren Talu, Emir Uras, Mahmut Anlar gibi tasarımcıların işlerini beğeniyor. “Eğitim aldığım Mimar Sinan Üniversitesi, güzel sanatların tüm dalında olduğu gibi mimarlık ve tasarım anlamında da Türkiye’nin en eski ve köklü kuruluşu. Çok değerli hocalardan eğitim aldım. Dolayısıyla mimarlık ve tasarım anlamında da önemli bir altyapıya sahip olduğumu düşünüyorum. Tabii ki yurtdışında da neler yapıldığını sürekli takip etmeli, gezmeli, görmeli. Bir tasarımcı her an ‘tasarım hangi çizgide ilerliyor, nereye gidiyor?’un cevabını verebilmeli.” şeklinde konuşuyor. Gösterişli tasarımının aksine, mütevazı bir kişiliğe sahip olan Peker, mobilya tasarımını çok seviyor; ama mesleği olan iç mimarlığı daha ön planda tutuyor. Kadir, “Tabii ki, mobilya mekanın en önemli elemanı. Bütünlüklü bir mekan, kendi kimliğine uygun mobilyalarıyla yaşar. Dolayısıyla mobilya tasarımı benim için önemli bir iş.” diyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.