Haberler

Kıvrımlı Tasarımların Prensesi Hadid Londra’da Çalışmalarını Sergiliyor

Tarih: 25 Temmuz 2007 Kaynak: Bloomberg Yazan: Robert Hilferty Çeviren: Melis Göker


1980’lerde ve 90’ların başında yaptığı tasarımlar inşa edilmeyen Hadid, bu dönemde yaptığı tasarımları ortaya çıkarıyor.

Zaha Hadid, Londra’daki Tasarım Müzesi’nde, İngiltere’deki ilk büyük retrospektif sergisi esnasında yapılan bir ropörtaj sırasında o yıllarla ilgili: “Açıkçası o dönem hem hayalkırıklıklarıyla doluydu hem de çok heyecan vericiydi. Her defasında daha da çok çiziyorduk. Sanki fen veya kimya alanında araştırma yapıyor gibiydik. Sanırım daha az işle meşgul olunca bir şeyleri daha rahat keşfedebiliyorsunuz” diyor.

Ve gerçekten de keşfetti. Mesela akıcı mekan konsepti 2004 yılında Pritzker kazanan ilk kadın mimar olmasını sağladı. 1979’da, Hadid’in Londra’da çalışmaya başlamasından bir sene önce verilmeye başlanan bu büyük mimarlık ödülünün etkisi muazzam.

Alman tasarımcı Elke tarafından tasarlanmış, zarifçe kırıştırılmış, siyah bir elbise giyen Hadid: “St Petersburg’da gerçekleşen törenden üç ya da dört hafta sonra her şey değişmişti” diye belirtiyor “40 kişiydik, bir anda dörde katlandık. Pritzker’den sonra birçok iş almaya başladık. Olağanüstüydü” diye devam ediyor.

Pritzker’den önce Hadid’in tamamlanmış sadece 2 adet binası bulunuyordu; Almanya’daki Vitra İtfaiye İstasyonu ve Cincinnati’deki Rosenthal Modern Sanatlar Merkezi. Şimdiyse dünya çapında inşaatı süren birçok binası var.


Fotoğraf: Helene Binet, Rosenthal Modern Sanatlar Merkezi

O Kadar da Meşgul Değil
Hadid: “İnsanlar, ‘Peki şimdi de çok meşgul değil misiniz?’ diye soruyor. 20 yıldır işim olsun diye bekliyorum. Ve eğer sonunda beklediğime ulaştıysam şikayet edecek değilim” diyor.

Hadid’in inanılmaz evrimini serginin iki katını gezerken görülebiliyorsunuz. Rus Konstruktivistler’inden oldukça etkilenmiş kuramsal çizimlerle başlayan sergi Cardiff Opera Evi gibi gerçekleştirilmemiş projelerin modellemeleriyle, daha sonra da Abu Dhabi, Roma, Çin ve diğer birçok yerde şu anda yapım aşamasında olan binalarla devam ediyor. Sergi daha sonra Bağdat doğumlu Londralı mimarın Londra’daki Olimpik Su Oyunları Merkezi’yle sürüyor.

En ilgi uyandıran maket ise ikinci katta Thames Nehri’ne bakan galeride yer alan Abu Dhabi Görsel Sanatlar Merkezi’nin maketi. Bu beyaz, sperm şeklindeki strüktür, kıyıya doğru uzanan beş ayrı performans alanından oluşuyor.


"Opus"

Üçlü Grup Oluşturmak
Hadid’in Dubai’de çalışmaya başlamasının iki sebebi var. İlki Business Bay Signature Kuleleri. Bu kıvrımlı gökdelenler bir üçlü grup oluşturarak birbirilerinin üzerine eğiliyorlar. Diğer yandan “Opus” adlı ofis binası merkezi oyulup çıkarılmış parlak bir küp. Ve Çin’deki Guangzhong Opera Evi’nin formu cilalanmış iki tane çakıl taşına benziyor. Biri siyah, daha ufak olanı beyaz olan bu iki çakıl taşı adeta Pearl Nehri’nin kenarında dinleniyor.

Dürüst olmak gerekirse Hadid için dik açılar pek rağbet görmüyor.

“Her zaman dediğim gibi, eğer 360 derece varsa niye sadece birini seçeyim ki?” diyor hınzırca gülümserken. Hadid’in bu dalgalı hayal gücü mobilya tasarımlarında da kendini gösteriyor.

Hadid, boomerang şeklindeki koltuğa oturarak: “Bunlar aynı şeyin parçası. Bazı fikirler aynı zamanda küçük ölçeklerde de üretilebilir. Çevresel terimlerle söylemek gerekirse bazı belirli fikirlerinizi bu vesileyle test etme olanağına da sahip olursunuz” diyor. New Yorlular Hadid’in teatral tasarım çalışmalarını 25 – 27 Temmuz tarihleri arasında Ballet National de Marseille’in “Metropolis II”sinde izleyebilir.

Fakat Hadid’in formlarla oynaması ve mekanla hokkabazlık yapması çok büyük bir hüner değil. Bunlar sivil mekanların büyük projelendirmelerinde rol oynuyorlar. Mesela Cincinnati Rosenthal Merkezi için “kentsel halı” çalışmasına bakın. Bu çalışma hem kentle diyalog kuruyor hem de insanları mekana çekiyor.

“Ben bütün binaları mümkün olduğunca kente dahil etmenin yollarını arıyorum. Bunun içinde bu alanlara kamusal ve sivil bir bölge yerleştiriyorum. Bu sivil alan birçok fikrin çıkış noktası haline gelebiliyor” diyor.

Hadid’in sergisi 25 Kasım’a kadar Londra Tasarım Müzesi’nde görülebilir.
Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.