Haberler

Ormanda çevre tahribatı

Tarih: 24 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Aktan Uslu
Bartın'ın Amasra ilçesine bağlı Aliobası Köyü'nde mermer ocağı çevre tahribatına yol açıyor. Köylüler, ocaktan çıkan tozların köylerinin üzerine yağdığını, bu nedenle bölgede tarımsal üretimin sekteye uğradığını belirtti.

Bartın'ın Amasra ilçesine bağlı Aliobası Köyü'nde Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin oğlu Mustafa Pepe'nin de ortak olduğu öne sürülen, Kan Ailesi'ne ait Altıntaş Madencilik çalışmalarını doğa katliamlarına yol açarak sürdürüyor. Köy sakinlerinin çok şikâyetçi olduğu mermer ocağından, "Emprador" türü mermer taşı çıkartılıyor. Aliobası Köyü sakinleri ocaktan çıkan tozların üzerlerine yağdığını, bölgede tarımsal üretimin sekteye uğradığını belirtti.

Çok Sayıda Ağaç Kesildi
Çok sayıda ağacın kesildiği bölgede madene gidişi kısaltacak yeni bir yolun çalışması da başlatıldı. Taş ocağından çıkan toz zerreciklerinin taşların ağır tonajlı araçlarla taşındığı yol güzergaâhında bulunan bahçelere verdiği zarar da bariz şekilde gözleniyor. Öte yandan firma ortaklarından Şaban Kan, Bakan Pepe'nin oğlu Mustafa Pepe ile önce aile dostu olduklarını belirtip, "Ortaklığınız var mı?" sorusunu, "Şirket ortağı olabilir. Bakan oğlu ihale mi takip etsin. Kendileriyle aile dostluğumuz var" diye yanıtladı.

Aliobası Köyü sınırları içinde yer alan mermer ocağında çalışma sabah 07.00'den itibaren başlıyor. Bu saatten itibaren çok sayıda "41 K" plakalı kamyon Bartın limanına doğru ağır taşları nakliyeye başlıyor. Gerek kamyonların geçiş yaptığı güzergâhta, gerekse mermer ocağına ulaşımı kısaltacak, yapımına yeni başlanan yolda çok sayıda ağacın kesilip atıldığı gözlendi.

'ÇED Toplantısı Yapılmadı'
Mermer ocağının olumsuz etkilerini en çok hisseden Aliobası Köyü'nde köy sakinleri rahatsız. Burhan Demir, Hayrettin Can, Abdullah Dikeç, Mehmet Bayrak ve Celil Kamış isimli köy sakinleri yaklaşık 3 yıl önce faaliyete geçen mermer ocağına ilişkin olarak köylerinde Çevre Etki Değerlendirme - ÇED toplantısı yapılmadığını belirttiler.

Yağmur Ormanları
Köylüler mermer ocağında Bakan Pepe'nin oğlu Mustafa Pepe'nin ortaklığı bulunduğuna dair duyumlar aldıklarını belirtip, "Bu konuda elimizde belge yok. Kesin bir şey söyleyemeyiz ama bu konudaki söylentiler hayli yaygın. Şayet doğruysa, üstelik Çevre ve Orman Bakanı olan birinin oğlu böyle bir şey yapıyorsa vay halimize. Unutulmaması gereken diğer önemli ayrıntı buraların aynı zamanda yağmur ormanları bölgesi olduğu. Yakın çevreye denize girmek için gelenlerin spor ve yürüyüş yapmak için tercih ettiği köyümüze son iki yıldır kimse yürüyüş yapmak için gelmiyor. Çok önemli bir doğa tahribatı ile karşı karşıyayız" dedi. Mermer ocağı için yol çalışması yapılan civarda Cenevizliler döneminden kalma tarihi eserler bulunduğuna da değinen köy sakinleri, çalışmalar ile bu eserlerin yok olacağından kaygı duyduklarını söyledi. Köylüler doğa tahribatına karşın il genelinde ilgili kamu kuruluşlarına yazılı başvurularının da olduğunu ancak herhangi bir önlem alınmadığını söyledi.

Mermer ocağına giden yol çalışmasının sivil plakalı araçlar tarafından "Orman" adına yapıldığını belirten köylüler, "Mevcut yola rağmen mermer ocağına doğru yeni bir yol daha açılıyor. Ormanlık alan giderek çıplaklaşmaya başladı. Biz bir eşek yükü odunla yakalansak 1000 YTL para cezası yeriz. Çalışmalar için kesilen ağacın haddi hesabı yok. Ayrıca tonlarca ağaç çalışmalar esnasında toprak altında kaldı" dediler.

"Bakan Osman Pepe, aile dostumuz"
Altıntaş Mermer Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi sahiplerinden Şaban Kan, ocakta yaptığı çalışmalarda çevre zararlarının önüne geçmek için birçok evin önüne beton döktüklerini, ayrıca yolun günde iki defa kendilerine ait araçlar tarafından sulandığını dile getirdi. 2.5 yıl önce faaliyete geçen mermer ocağı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan gerekli tüm işlemlerin tamamlandığına değinen Şaban Kan, Bakan Pepe'nin oğlu Mustafa Pepe ile ortaklıkları olup olmadığına dair soruya ise önce, "Pepe aile dostumuz", ardından "Şirket ortağı olabilir" yanıtını verdi. Şaban Kan, Pepe ailesi ile olan dostluklarının, Pepe'nin bakanlığının öncesine dayandığını söyledi. Bu tür tesislerin köyden kente göçü engellediğine değinip vasıfları elverdiği müddetçe yakın çevreden kişileri çalıştırdıklarını ancak uzmanlık isteyen konular için başka illerden kişilerin çalışmak için geldiğini belirten Şaban Kan, "Bu tür tesisler bulundukları bölgelerde köyden kente göçü engelleyen tesislerdir. Ülkemiz genelinde ne kadar çok yaygınlaşırsa o kadar iyi" dedi. Muğla Ticaret Odası Meclis üyeliği, Mermerciler Derneği yöneticiliği gibi görevlerinin de olduğunu belirten Kan, ÇED toplantısı sorularını yanıtsız bıraktı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.