Haberler

Kentsel "baraka" projeleri

Tarih: 24 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün
Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında bine yakın evi yıkan AKP'li Küçükçekmece Belediyesi'ne tepki gösteren Ayazma Mahallesi halkı, çadır ve barakalarda yokluk içinde yaşamaya mahkûm edildiklerini ifade ettiler. Yıkımlar ile ilgili mahalleye ziyarette bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, dar gelirli yurttaşlar için sosyal ve teknik donatısı hazır arsa ve ucuz, sağlıklı, güvenli kiralık konutların da üretilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesine bağlı Ayazma Mahallesi sakinleri, belediyenin 'Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında evlerini yıkmasından dolayı çadır ve barakalarda yaşamak zorunda kaldılar. Semtte, ev sahiplerine 75 metrekare , gecekonduda oturanlara da 10 bin YTL vererek toplam 52 bin YTL karşılığında uzun vadeli ödemelerle ev veren Küçükçekmece Belediyesi'ne yurttaşlar tepki gösterdi.

Evlerini Terk Ediyorlar
Kentsel Dönüşüm Projeleri'nden önce yetkililerce 'terörist yuvası' olarak gösterilen Ayazma Mahallesi halkı, geçen şubat ayından itibaren yıllardır oturdukları gecekondularından Bezirgan-bahçe'ye taşındırılmaya başladı. Taşınma protokolünü kabul ederek 15 yıllık vade ile borçlandırılan aileler, Bezirganbahçe'deki 55 apartman içinde belli dairelere yerleştirilirken, uygulanan faiz oranı ve borcun TÜFE'ye bağlanması ile yoksul olan kiracıların üstündeki yük gittikçe büyümeye başladı. Taksitleri ödeyemeyen 123 aile imzalamış oldukları sözleşmeler doğrultusunda TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediye arasında imzalanan protokol gereği evlerinden çıkmak zorunda.

'İşgalci Değiliz!'
Bu olayın yanı sıra imza atmayarak Ayazma'da kalan 41 ailenin sorunu çözülmedi. Güvenceli, sağlıklı, ucuz evlerde barınma hakkı için direnen aileler, Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin getirmiş olduğu yıkımlardan memnun değiller. Mahalle sakinlerinden Osman Özdemir, belediyenin projenin başlangıcında sağlıklı bir yaşamdan bahsettiğini ifade ederek, "Belediyeye durumumuzu sorduğumuzda, sürekli mağdur edilmeyeceğimizden söz ettiler. Sonra anladık ki, bölge sanayi alanı olduğu ve deprem konusunda sağlam bir zemin barındırdığı için zenginlere peşkeş çekilmeye çalışılıyormuş. Biz sağlıklı, güvenli, ucuz konutlarda yaşamak istiyoruz. Yaşadığımız bu bölgede akreplerden, yılanlardan çocuklarımızı korumaya çalışıyoruz. İşgalci değiliz. Burada yaşayanların hepsi yoksul, bize uygun şartlarda güvenebileceğimiz alanların sunulmasını istiyoruz" dedi.

Sadece bağımsız milletvekili adaylarının seçim çalışması yaptığı, etrafındaki fabrikalardan çıkan atık suların kirlettiği, çocuklarının çevre şartlarından dolayı sürekli hasta olduğu Ayazma Mahallesi, gerçekleştirilen yıkımlarla adeta 'hayalet semt' görünümünü aldı. Ayrıca Bezirganbahçe'ye yerleşen semt sakinleri, sağ görüşlü kişiler tarafından taciz ve saldırılara uğradı.

'Devletin Anayasal Görevi'
Proje kapsamında gerçekleştirilen yıkımlar ile ilgili ziyarette bulunan TMMOB İstanbul İl Ko-odinasyon Kurulu da, mahalle sakinlerinin sorunlarını dinleyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz'ün yaptığı açıklamada, AKP hükümetinin Türkiye genelinde siyasi yandaşı yerel yönetimler aracılığı ile sürdürmekte olduğu Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin gerçek yüzünün her gün biraz daha ortaya çıktığını söyledi. Sağlıklı, güvenli bir çevrede barınma hakkının temel bir insanlık hakkı olduğunu dile getiren Dinçöz, bu hakkın yurttaşlar arasında ayrım yapmadan eşit ve adil bir biçimde kullanımının sağlanmasını, gereken hususların yerine getirilmesininde devletin anayasal görevlerinden biri olduğunu ifade etti.

"Artık kentler bir tüketim nesnesi ve bu kentte satın alma kabiliyetimiz kadar hak sahibiyiz" diyen Dinçöz, bu alışveriş durumunun adına da 'Kentsel Dönüşüm' dendiğini belirtti. Dinçöz, "İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizin rantı yükselen ya da üretilen ayrıcalıklı projeler sayesinde yükseltilen yerlerinde; AKP iktidarı, kamu yararı doğrultusunda çalışması gereken ancak değiştirilen yasalar sayesinde 'bezirgan' mantığı ile çalışan yerel yönetimler ve Toplu Konutlar İdaresi, Bimtaş, Kiptaş ve yandaş inşaat şirketleri tarafından hummalı biçimde sürüdürülen kentsel dönüşüm ve plansız programsız konut projeleri; kenti gecekondulardan temizlemek, deprem riskini ortadan kaldırmak bahanesi ile uygulanıyor ve böylelikle toplumdan onay bekleniyor. Ve bu uygulamaları toplum vicdanında aklamak adına, yoksul ve yoksun yurttaşlarımızın büyük bir kısmının düşük kira bedelleri nedeni ile yaşadığı alanlar 'sosyal çöküntü' alanları, yurttaşlarımız ise 'sakıncalı' ilan ediliyor" dedi.

Evleri Yıkılan Mahalleliler Öfkeli
Saime Kurhan (35): Burada yaşamak istemiyorum. Yaşadığım süre içinde belediyenin bıraktığı kimyasal nedeniyle çocuğumun yüzü yandı. Özellikle Küçükçekmece Belediye Başkanı'n-dan şikâyetçiyim. Eşim 500 YTL alıyor, bu para ile başka bir yere gidemiyoruz. Burada kaldığımız süre boyunca 80 YTL kira veriyorduk. Dört öğrenci büyütüyorum, buralar yıkılmasaydı, en azından 100 YTL daha verip gene geçinmeye çalışacaktık. Kiralar almış başını gidiyor. Çocuklarım burada kalmaktan hasta oldu, kızım zatürree. Başkan bizi yaktı. Daha sağlıklı yerlerde yaşamak istiyoruz. Kimse burada yaşamak istemez. Akrepler yüzünden gece yatamıyoruz, bir tane şeker yere koymaya gelmiyor, binlerce karınca birikiyor. Siirtliyim. Yokluktan göç ettik buralara. 9 yıldır buradayız. Biz dilencilik yapmıyoruz. Bizi uygun fiyatlar ile ev sahibi yapsınlar ve hayatımızı devam ettirebilelim.

Her şeyden önce insanca barınma hakkı istiyoruz
İsmail Özdemir (19): Bizim evimiz imzayı atmadığımız, şartları kabul etmediğimiz için yıkılmadı. Burada dairelere biçilen fiyatlar için herkese 42 bin YTL verirlerken bize 60 bin YTL önerdiler. İnsanları perişan ettiler. Haksız bir durum. Maddi gücü olmayan, ekonomik sıkıntı içinde olan insanların yaşadığı yerler buralar. Bir de öyle konutlara götürmeleri, masrafa sokmaları daha kötü bir durum. Mardinliyim. Göç ettik buralara. Her şeyden öte insanca barınma hakkının verilmesini istiyoruz.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.