Haberler

Hazır beton kamyonlarına denetim

Tarih: 24 Temmuz 2007 Kaynak: Referans Yazan: Metin Can
İstanbul'da daha önce sayıları 20'yi bulan toprak döküm alanının sayısı dörde indirilince 50 milyon YTL'lik pasta ihaleyi kazanan dört şirkete kaldı. İki ay önce kamyon başına 30 YTL olan döküm fiyatı ise 90 YTL'ye fırladı.

İstanbul'da daha önce sayıları 20'yi bulan toprak döküm alanının sayısı denetimlerin daha sağlıklı yapılması gerekçesi ile dörde indirilince, hafriyatçılığın yıldızı parladı. Hafriyat döküm alanlarında yaklaşık iki ay önce kamyon başına 30 YTL olan döküm fiyatları 90 YTL'ye fırladı. Yıllık cirosu 50 milyon YTL'yi bulan sektörde yeni hafriyat alanlarında faaliyet yürütmek için açılan ihaleleri kazanan Atak İnşaat, İstaç, Dünya Madencilik ve Zirve İnşaat olmak üzere dört firma faaliyet gösteriyor. Tuzla, Kemerburgaz ve İkitelli'de bulunan hafriyat merkezlerine günde 3 bin kamyon döküm yapıyor.

Hafriyat alanlarının azlığı sektörde maliyetleri artırıyor. Avrupa Yakası Hafriyatçılar Derneği Başkanı Fikri Polat, İstanbul'da her gün trafiğe çıkan yaklaşık 3 bin kamyonun birkaç noktaya yönlendirildiğini belirterek hafriyat alanlarında yapılan düzenlemeyi eleştiriyor. Yeni hafriyat döküm alanları belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Polat, "Anadolu yakasının en ucundaki hafriyat da Avcılar'daki hafriyat da Kemerburgaz'a gidiyor. İnşaat firmaları için ciddi bir maliyet ortaya çıkıyor, ayrıca binlerce araç sıraya girerek zaman kaybediyor ve başka seferlere çıkamıyor. Cumartesi ve pazar günleri halk bölgeye pikniğe gittiği için de trafik içinden çıkılmaz hal alıyor" diyor.

Tonaj uygulaması farklı
Polat'ın sektöre ilişkin dikkat çektiği bir başka konu ise tonaj uygulaması. Kanunda yer alan tonaj kısıtlamasına göre bir kamyon en fazla 20 ton yük taşıyabiliyor. Polat bu kanunun Ümraniye, Şile, Kemerburgaz gibi jandarmanın görev alanına giren yerlerde uygulandığını ve kurala uymayanlara ceza kesildiğini, ancak polisin denetiminde olan Bağcılar ve İkitelli'deki Hamamderesi'nde hiçbir denetimin olmadığını vurguluyor. Bu nedenle haksız rekabet yaşandığını belirten Polat, polisleri göreve çağırıyor.

'Alanı ormanlık yapacağız'
Kemerburgaz'a 2.7 milyon metreküp hafriyat döküm alanı açan Dünya Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Vahit Tanrıverdi ise çevreye en ufak bir zarar vermemek için 200 bin YTL yatırımla yeni yollar yaptıklarını belirtiyor. Şu anda mevcut alanın yüzde 1'inin dolduğunu ve 10 yıl boyunca hafriyat alımı yapacaklarını belirten Tanrıverdi, "10 yıl sonunda döküm alanının dolmasının ardından bölgeyi orman şekline getirerek Orman Bakanlığı'na geri vereceğiz. Bu nedenle çevreye hiçbir zararımızın olması söz konusu değil" dedi. Tanrıverdi, Dünya Madencilik'in Kemerburgaz'daki hafriyat alanından 10 yılda 120 milyon dolarlık ciro beklediğini açıkladı.

Aslan payı 4 şirketin
Atak İnşaat - 491.190 m3
İstaç AŞ - 339.180 m3
Dünya Maden - 2.709.704 m3
Zirve İnşaat - 835.659 m3

Kemerburgaz halkı tepkili
Hafriyatçılar konuya bu gözle bakarken Kemerburgaz sakinleri ise bölgede yeni açılan hafriyat döküm merkezlerine büyük tepki gösteriyor. Kamyonların yollarda terör estirdiğinden yakınan halk eyleme hazırlanıyor. Kemerburgaz'ın toz duman içinde kalmasından bıkan Kemerburgazlılar, topladıkları on binlerce imza ile valilikten bu alanların kapatılmasını isteyecekler.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.