Haberler

Kalıntılardan çıkan saray

Tarih: 25 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Elif Demirdiken
Sultanahmet'te bulunan bir halı dükkanının alt kısımları şu günlerde Magnaura Sarayı'nın kalıntılarının keşfiyle çok meşgul günler yaşıyor. Aslına bakarsanız Bizans İmparatorluğu'nun o ünlü Büyük Saray kompleksini oluşturan üç saraydan biri olan Magnaura Sarayı'nın kalıntıları on yıl önce bulunmuş ancak o yıllarda çok ses getirememiş. Dükkânın sahibi Mehmet Başdoğan, yıllar önce otopark olan alanı halı vitrini yapmak için temizlerken küçük bir delikten duvarın diğer tarafında bir şeyler olduğunu görüp Arkeoloji Müzesi'ne başvurmuş, Anıdar Kurulu'ndan izin almış ve uzmanlar eşliğinde kazmaya başlamışlar. İlk seferde 650'den fazla damperli kamyon dolusu taş toprak çıkartmışlar. Devlet ise bu çalışmalara hiçbir şekilde destek vermediği gibi özel mülkiyete ait bir alanın müzeleş-tirilemeyeceğini söyleyerek Mehmet Başdo-ğan'ı geri çevirmiş. Bir yerde yöneticilere de hak vermek gerekiyor. Neresini kazsan bir kalıntıyla karşılaşabileceğin Sultanahmet'te bulunan Magnaura Sarayı kalıntılarının bu yüzden çok önemi yok onlar için.

Belgeselin Getirdiği Konuklar
Aynı şekilde köylünün su sıkıntısını sona erdirmek için yapılması planlanan barajları da yüzlerce yıllık dünya mirasının tam da üzerine denk düşüren yöneticilerden daha fazlasını beklemek bizim hatamız olur. Halı dükkânının sahibi Mehmet Başdoğan onu İstanbul'a bağlayan tek şeyin bu saray olduğunu söyleyerek, restorasyonunu bitirdikten sonra sanat galerisi olarak kullanılmasını, daha önce yaptığı gibi tiyatro oyunlarına sahne yapmak istiyor. Ayrıca kalıntılar, geçtiğimiz günlerde Amerika'da bir kanaldaki belgesel filme konu olmuş. Bu yüzden son günlerde alanın Amerikalı ziyaretçisi çok fazla ancak müze haline gelebilecek kalıntılarla ilgilenmekten uzak kalan yöneticileri, daha önce yaptıkları ve halen yapmaya devam ettikleri bu büyük gaflarına rağmen seçmekten çekinmeyen Türkiyeli insanlar ise bu durumdan bihaber.

Bastığınız Yerlere Dikkat Edin
Geçenlerde çıkan "Türkiye'de Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey" (İnkılap Yayınevi, Akdoğan Özkan) adlı kitap her ne kadar Hıristiyanlığı Kabul eden ilk Roma İmparatoru Büyük Konstantin'in İsa'dan önce 4. yüzyılda yaşadığı gibi küçük (!) hataları içerse de Magnaura Sarayı'nın bu kalıntılarından bahsediyor. Bu yüzden kalıntılara en azından bir yerlerde rastlayabilmek sevindirici.

Kalınırları ziyarete gittiğinizde tuğla duvarlarla karşılaşacaksınız. Işıklandırmanın gayet hoş olduğu mekanda rutubet olduğu için havalandırma sistemi de kurulmuş, tek sorun yerlerdeki kontraplakların çürümüş olması. Bastığınız yere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü alan her an çökme tehlikesi yaşıyor. Kiminin dehliz dediği, kiminin zindan dediği bu yapının aslında sadece Magnaura Sarayı'nın bir bölümü olduğu düşünülüyor. Günümüzde eski hipodromun taban seviyesi altı metre kadar yükselmişken, saraydan geriye kalan odaların da yerin sekiz metre kadar aşağısında bulunması da oldukça doğal aslında...
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.