Haberler

Tuz Gölü'nü nasıl çizerdiniz?

Tarih: 25 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Türkiye ikinci büyük gölünü kaybediyor. Kuraklık yüzünden yarı yarıya küçülen Tuz Gölü'nün haritası da değişti. Göl, uzay görüntülerinde eski yatağının ortasına düşen bir damlacığa dönüştü.

Son 35-40 yılda yanlış sulama yüzünden yarı yarıya küçülen Tuz Gölü'nün 'yok oluşu', uzaya da yansıdı. Google Earth'te yayımlanan uzay görüntülerine göre Tuz Gölü haritası tamamen değişti. Ülkenin tuz ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan göl, kenarlarından içeri çekilerek bir 'damlacığa' dönüştü.

Türkiye'nin ikinci büyük gölü konumundaki Tuz Gölü, gölü besleyen yerüstü sularının bitmesi, yeraltı sularının bilinçsiz tüketimi ve tarımsal arazilerde aşırı su kullanımı sonucu 35-40 yılda yüzde 50 küçülmüştü. Her yıl küçülen ve çölleşmeye doğru giden göl, Türkiye'nin önemli bitki alanlarından da birisi olarak biliniyor. Birinci derecede doğal sit alanı olan ve Özel Çevre Koruma alanı içinde bulunan gölde, her yıl su seviyesi bir metre azalıyor. 40 yıl önce 260 bin hektar olan göl, şu an 131 bin hektar olarak görünüyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Konya yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin tahıl ambarında hızla bir çöl büyüyor. Bölgede yanlış tarım yapılması ve sulama politikalarının doğru uygulanmaması sonucu İç Anadolu'nun ortasındaki Tuz Gölü her yıl çölleşmeye doğru bir adım daha yaklaşıyor.

Göl, kuraklığın yanı sıra kirlilik tehdidi altında. Tuz Gölü Konya'daki tüm kanalizasyon atıklarının akıtılmasıyla kirlendi. Peçeneközü Deresi ve Taşpınar kaynağı kurudu, 30 bin kaçak su kuyusu da gölün yeraltından beslenmesini bitirdi. Tuz Gölü konusunda detaylı bir çalışma yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar bir süre önce yaptığı uyarıda, "Kirlenme durmazsa Tuz Gölü'nü yakın gelecekte tamamen kayberiz" demişti.

Irmaktan elle balık yakalıyorlar
Türkiye'nin hızla kuruyan sulak alanlarından biri de Kastamonu'nun Hanönü ilçesindeki Gökırmak. Kastamonu'nun tek ırmağı olan ve Daday'dan Sinop'a kadar büyük bir vadiye hayat veren Gökırmak, uzun zamandır yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma noktasına geldi. Vatandaşlar, su seviyesi giderek düşen Gökırmak'taki balıkları elleriyle yakalıyor. Hanönü Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, ilçede hem içme suyu hem de sulamada sıkıntı yaşandığını söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.