Haberler

Bodrum'a 'yat korunağı' yapılacak

Tarih: 25 Temmuz 2007 Kaynak: CNN Türk
Bodrum'da analimanı rahatlatmak ve denizcilik sektörünün ileriye dönük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 'yat korunağı' yapılacak.

Bodrum Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Bodrum AŞ de görevli İnşaat Mühendisi Ümit İren, Bodrum'un Gümbet Koyu'na yapılacak yat korunağına kış aylarında 150, yaz aylarında ise yaklaşık 200 yatın bağlanabileceğini söyledi.

Projeyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten İren, "Yat korunağında beton yüzer iskele ve bunu kötü hava şartlarından koruyan dalga kıran sistemi kurulacak. Dalgakıran beton yüzer bloklardan oluşacak" dedi.

ODTÜ'de testler yapılıyor
ODTÜ Kıyı Mühendisliği laboratuvarında 'Gümbet Yat Korunağı Projesi'nin hidrodinamik testlerinin ve analizlerinin yapıldığını söyleyen İren, "Yat korunağının modeli üzerinde yapılan bu testlerle, korunak hakkında uygun verilere ulaşmamız sağlanacak" açıklamasında bulundu.

Dalgakıran blok
Bodrum Belediyesi Liman İşletme Müdürü İbrahim Arkula da yat korunağında, Bodrum Belediyesi tesislerinde üretilen 15 metre boyunda, 3 metre genişliğinde ve 1 metre 30 santimetre yüksekliğinde beton yüzer iskelelerin, birbirine bağlanarak iskele şeklinde kullanılacağını söyledi.

Arkula, "Dalgakıran olarak kullanılacak olan bloklar ise daha farklı boyutlarda olacak. Bu blokların, 90 ton ağırlığında ve deniz seviyesinden 1 metre yükseklikte olması planlanıyor. Önümüzdeki günlerde ODTÜ laboratuvarında yapılan model çalışmaları sonucunda dalgakıran bloklar Bodrum'da üretilecek" dedi.

Dalgakıran testleri
ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de projenin Prof. Dr. Ayşen Ergin tarafından yürütüldüğünü belirtti ve "Proje ekibinde öğretim üyesi, Dr. Işıkhan Güler ile araştırma görevlileri Cüneyt Baykal, Mustafa Esen, Gülizar Özyurt, Gökçe Fışkın, Hülya Karakuş, Ceren Özer de yer alıyor" dedi.

Doç. Dr. Yalçıner, yat korunağı içindeki çalkantı yüksekliklerini ölçmek ve tasarlanan yat korunağı planının performansını görmek amacıyla üç boyutlu model testleri yapılacağını anlattı:

"Rüzgar ve dalga iklimi çalışması yapılacak, dalga iklimi verilerine göre yüzer dalgakıran ve yüzer iskelelerin boyut, yerleşim ve konumları tasarlanacak. Dalga dönüşümleri ve liman içi çalkantıları değişik dalga periyotlarına, dalga iklimi verilerine ve belirlenen dalga periyotlarına göre deneyler yapılacak."

Bu deneylerde dalgaların dalgakırana dik gelmesi durumlarının inceleneceğini, dalgakıran öncesi ve sonrası dalga yükseklikdeğişimlerinin çeşitli dalga periyotları ve yükseklikleri için deneneceğini belirten Doç. Dr. Yalçıner, "Yüzer dalgakıran ünitelerinin dalga etkisini sönümleme performansları ve bunu yaparken oluşacak salınımlar da gözlenecektir" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.