Haberler

Hadid'in binaları dansa kalktı!

Tarih: 26 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Irak'ın dünyaca ünlü mimarı Zaha Hadid'in tasarladığı binalar, Fransız dansçıların bedenlerinde can buldu... Akışkan görünüşlü binalar, New York'ta 'sahnelendi'

Türkiye'de, çalışmaları Kartal Sanayi Bölgesi Merkezi İş Alanları Planlama Projesi'yle, Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'nde uygulanmak üzere seçilen ödüllü mimar Zaha Hadid, akışkan, dans edermiş gibi görünen binalarıyla tanınıyor. Şimdi ise Iraklı mimarın dans eden binaları, gerçek dansa dönüştü.

Belçikalı koreograf Frederic Flamand'la bir araya gelen Irak doğumlu mimarın eserleri 'Metapolis 2' isimli bir multimedya gösterisinde dans formuna büründü. Hadid'in eserlerinden esinlenen set, kostümler ve dans gösterisinin, elektronik müzik, video ve keman sesiyle birleştiği şov, dün New York'taki Lincoln Center Festival'de sergilendi.

Flamand, 'Metapolis 2' için, "Şehir yaşamının bizde yarattığı duyguları sorgulayan bir gösteri bu. Binalarla insanlar, metalle et arasındaki ilişkiyi canlandırıyor" diye konuştu. Gösteri Fransız topluluk Ulusal Marseille Balesi tarafından gerçekleştiriliyor. 70 dakika süren şov, mavi ve yeşil ışığın aydınlattığı fütüristik bir mekânda yapılıyor.

Şov sırasında dans ve Hadid'in projeleri, video aracılığıyla sahnedeki ekrana yansırken "Şehir hareket etmeye başlarken, bir vücut kente dönüşüyor. Binalar, ekranda dans ediyor" cümleleri geliyor kulağa. Prestijli Pritzker Ödülü'nü kazanan ilk kadın mimar olan Zaha Hadid, geçtiğimiz ağustos ayında Türkiye'ye gelmişti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.