Haberler

Binlerce yıl sonra Hititler yeniden ayağa kalkıyor

Tarih: 26 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Servet Mete
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı proje ile Çorum'un Alacahöyük beldesinde Hititlere ait prens ve prenses mezarlarının yerine orijinal boyutlarda, üzeri cam fanusla kaplı mezarlar inşa edilecek. Kazı başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aykut Çınaroğlu, Alacahöyük'te Hititler'den kalma 13 tane prens ve prenses mezarı bulunduğunu belirterek, mezarlarda Hitit uygarlığı ve sanatını gösteren Hitit güneş kursları dahil zengin hazine bulunduğunu açıkladı. Mezarlardan çıkan eserlerin Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendiğini için mezarların bir anlam ifade etmediğini, belirten Çınaroğlu, mezarların canlandırılması ve hazinenin ihtişamının görülmesi için "dünyada bir ilk olacak" çalışma başlattıklarını bildirdi.

Çınaroğlu, mezarların içine yapay iskeletler yerleştirileceğini belirterek/'Mezar açıldığında bulunan Hitit güneş kursları ile altın ve gümüş eşyanın birer kopyası yapılarak mezara konulacak. Canlandırma olacak, bunlar mezarların içinde sergilenecek" dedi. Mezarlar arasında gezi bandı oluşturulacağını ve ölüm törenleriyle ilgili video görüntülerinin hazırlanacağını belirten Çınaroğlu, ziyaretçilerin, 4 bin 500 sene önce bir Anadolu prensinin, prensesinin nasıl gömüldüğünü ve paha biçilmez eserlerle birlikte öteki dünyaya yolculuğa çıktığını göreceğini söyledi.

Hava Fotoğrafından Tespit Edildi
Alacahöyük'te bir kalenin de varlığının tahmin edildiğini anlatan Çınaroğlu, "Varlığından şüpheleniyorduk, Harita Genel Komutanlığından aldığımız 1990 yılında çekilmiş bir hava fotoğrafından tespit ettik yerini. Hava fotoğrafında böyle şiir gibi okunuyor adeta o kale. Bu sene bir ucundan açmaya başlanacak. Ama tabi sponsor ve para sorunu var. Öte yandan ikinci bir iç kalede yeni tespit edildi" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.