Haberler

Yargı: Acaristanbul'un aldığı izin geçerli

Tarih: 27 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Gökhan Karakaş
Acaristanbul projesi için 2003 yılında alınan "ön izni" iptal eden Orman Bakanlığı'na karşı Acar İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar'ın Ocak 2007'de yaptığı başvuru haklı bulundu. Bölge idare Mahkemesi, Acar'ın açtığı dava sonucunda, bakanlığın uygulamasına karşı yürütmeyi durdurma kararı alırken, "Daha önce alınan ön iznin geçerli olduğu" yönünde de karar verdi.

Yıkım kararı alınmıştı
Danıştay 6. Daire'nin, Serdaroğlu Özel Ormanı'nda yapılan villalarla ilgili olarak "ruhsat iptal" kararını onaması üzerine, Beykoz Belediye Encümeni yıkım kararı almıştı.

Acar şirketi, mahkemeye başvurak bu karara itiraz etmişti. Yıkımla ilgili karar beklenirken, İsmet Acar'ın açtığı bir davada karar çıktı.

Acar, Acaristanbul ile ilgili olarak "kesin izin" alabilmek için Orman Bakanlığı'na müracaat etmiş ancak bu talep reddedilmişti. Acar, bunun üzerine İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne, yürütmenin durdurulması için dava açmıştı.

Dava dilekçesini inceleyen 4. İdare Mahkemesi, kararında, "Acaristanbul'un bulunduğu Serdaroğlu Ormanı ile ilgili olarak, Acar İnşaat A.Ş.'nin ön izin talebinde bulunduğuna" dikkat çekti.

Kararda, Acar İnşaat A.Ş.'nin 12 Temmuz 2001 günü Serdaroğlu Ormanı alanının yüzde 6'sına tekabül eden 14.0739 hektarlık alanda yapılaşma için "ön izin" talebinde bulunduğu, kabul edilen bu talep doğrultusunda 1/5000 ölçekli harita hazırlanarak ağaç ve rölöve planı yapıldığı, planın da Orman İdaresi ve Orman Mühendisleri Odası'nca onaylandığı belirtildi.

Kesin izne gerek yok

Mahkeme, davacı şirketin istenilen şartları yerine getirmesi üzerine verilmiş olan ve yönetmelikteki "kesin izin - ön izin" ayrımı sonucu "ön izin" olarak isimlendirilen iznin esasen yasada olması öngörülen izin olduğuna, bunun dışında ayrıca bir izin almaya gerek olmadığına hükmetti.

Kararın sonuç bölümünde, "Orman Genel Müdürlüğü'nün konu ve yetki unsuru yönünden hukuka aykırı davrandığına" hükmeden mahkeme, kesin iznin verilmemesi durumunda davacının telafisi güç zarara uğrayacağını kaydetti.

Mahkeme, işlemin teminat altına alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına hükmetti. Alınan bu karar ilgili birimlere gönderilirken, bu kararın süreci nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.

Acar, Milliyet'e yaptığı açıklamada, verilen kararın kesin olmadığını, bakanlığın itiraz hakkı bulunduğunu söyledi. Acar, hukuki süreç sona erinceye kadar Acaristanbul'daki inşaat çalışmalarının tamamen durduğunu da belirtti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.