Haberler

Alışveriş merkezleri Anadolu’ya kayıyor

Tarih: 27 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Türkiye’nin 1980’li yıllarda tanıştığı alışveriş merkezi yatırımları yönünü büyükşehirlerden Anadolu’ya çevirdi. Bugün Anadolu’daki birçok ilde birbiri ardına yeni alışveriş merkezleri (AVM) açılıyor. Bölgede yaşayanların tüketim ve sosyal alışkanlıklarını da önemli ölçüde etkileyen Anadolu’daki AVM’ler, artık kadınların günlerini yaptığı, işadamlarının ve futbolcuların buluşma mekanı haline geldi. Türkiye’nin doğusunda açılan ilk alışveriş merkezi olma özelliği taşıyan Kayseri Park Alışveriş Merkezi de, bu ilgiden nasibini alıyor. 2006 yılında Kayseri’li 5 ortağın 45 milyon dolarlık yatırımla yaptığı Kayseri Park Alışveriş Merkezi, bugün Kayseri’nin önde gelen işadamlarının eşlerinin günleri için buluşma yeri olmaya başladı.

Yeni yatırımları özendirdi
Kayseri Park’ı Anadolu’nun en doğusunda kurulan ilk alışveriş merkezi olarak tanımlayan Kayseri Park Genel Müdürü Muzaffer Gülöz, 1 yıl içinde Kayseri Park’ın sağladığı başarının yeni yatırımcıları da Kayseri’de AVM yatırımı yapmaya yönelttiğini söylüyor. Şu anda Kayseri’de yatırım yapmak için çalışmalar yapan firmalar arasında Turkmall, Şeker Fabrikaları ve Boydak Grubu’nun olduğun belirtiliyor. Bugüne kadar Türkiye’de perakende sektöründe faaliyet gösteren markaların lojistik konusunda en uzak Kayseri’ye geldiğini kaydeden Gülöz, "Anadolu’nun doğusu bizim alışveriş merkezimiz ile birlikte perakendeciler için yeni bir deneyim oldu. Çünkü perakendeciler için uzak bölgelere gitmek büyük bir sıkıntı. Zaten Kayseri Park’ta markaların lojistik anlamda en uzağa gittikleri alışveriş merkezi. Şu anda merkezde Türkiye’nin ve dünyanın önemli markaları bulunuyor" diye konuşuyor.

Satın alma teklifi alıyor
Kayseri’nin tek alışveriş merkezi Kayseri Park’a birçok yerli ve yabancıdan satın alma talebi de geliyor. Türkiye’deki alışveriş merkezleri ile yakından ilgilenen yabancı fonlar neredeyse haftada bir Kayseri Park’ın da kapısını çalıyor. Şu anda AVM’yi satmak gibi bir düşünceleri olmadığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Çoşkun Bayraktar, "Birçok teklif alıyoruz. Ama satmak gibi bir düşüncemiz olmadığı için bu teklifleri ileri götürüp incelemiyoruz" açıklamasını yapıyor. AVM yatırımlarının geri dönüşünün 8-10 yıl olduğunu belirten Bayraktar, şunları söylüyor: "Biz bu alışveriş merkezini Vakıfların arsasına yaptık. Ama proje çok başarılı olduğu için şimdi Vakıflardan bu modeli uygulamak için çok ziyaretçi geliyor. Çünkü Vakıflar bugüne kadar arazilerini kat karşılığı konut olarak vermiş. Bu modelin başarısı onları da dsevindirdi."

Doğudaki yatırım projeleri
Erzurum - Hollandalı Redvco’nun devam eden bir yatırımı var

Gaziantep- Faaliyette olan M1 Tepe Alışveriş Merkezi ile Rönesans İnşaat’ın bir AVM projesi var.

Malatya- Rönesans İnşaat’ın Malatyalı işadamları ile birlikte üzerinde çalıştığı bir AVM projesi var.

Trabzon - Turkmall, Trabzon’da Forum Trabzon AVM’nin temelini geçen yıl attı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.