Haberler

AKM’nin Kurtarılabilmesi için Gençlerin Alternatif Önerileri Bu Yarışmaya!

Tarih: 1 Ağustos 2007
Mimarlık öğrencilerine açık S.O.S İstanbul fikir projesi yarışmaları serisinin ikincisi, gençleri, AKM’yi yıkmak yerine, bu yapının farklı bir yaklaşımla ele alınarak yeniden kent kültürüne, Taksim Meydanı'na ve İstanbul’a kazandırılması için alternatif öneriler üretmeye çağırıyor.

Hakkında alınan yıkım kararı ve yerine geliştirilen sürpriz projeler ile dikkatleri çeken Türkiye’nin en önemli “modern mimarlık” mirası örneklerinden AKM (Atatürk Kültür Merkezi), bu sene İSMD (İstanbul Serbest Mimarlar Derneği) tarafından ikincisi düzenlenecek olan S.O.S İstanbul Mimari Proje Yarışması’nın konusu olarak belirlendi.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin, Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliği ile düzenlediği S.O.S İstanbul’un amacı, mimarlık öğrencilerinin AKM ile ilgili yaratıcı görüşlerini seslendirmeleri için bir platform yaratmak.

19 Kasım 2007’ye kadar başvuruların kabul edileceği S.O.S İstanbul 2007’nin jürisini mimarlar Bünyamin Derman, Kerem Erginoğlu, Cem İlhan, Ömer Kanıpak, Haydar Karabey ve Murat Tabanlıoğlu oluşturuyor. 1 Ağustos 2007’de yayınlanan şartnameyle jüri; “işlevsel olarak da çağdaş bir kültür merkezinin kentliler tarafından sevilip benimsenerek yoğun olarak kullanımı için nasıl bir çerçeve öngörülebileceğine değin senaryolar üretilmesi”nin önemini vurguluyor.

Dr. Mimar Hayati Tabanlıoğlu tarafından tasarlandığı 1960 yılından ve tamamlanıp açılabildiği 1978 yılından bu yana kültür yaşamımızın ayrılmaz bir ögesi olan AKM’nin geleceği hakkında S.O.S İstanbul Yarışması’na katılarak, yeni ve genç alternatifler üretilmesi bekleniyor. Jüri tarafından belirlenecek altı adet projenin sahipleri 3.500’er YTL ödül kazanacaklar. Sonuçların 26 Kasım’da ilan edilmesinin ardından Aralık ayında, katılımcı tüm projeler gene AKM’de sergilenerek kamuoyu ile paylaşılacak.

“Önemli bir sivil toplum örgütü girişimi” olarak değerlendirilen S.O.S İstanbul Yarışmaları’nın ilki, 2006’da “Galataport” odaklı olarak, Tophane, Harem, Haydarpaşa gibi liman bölgelerini dönüştürme projelerine alternatifler sunmak amacıyla düzenlenmişti. İSMD tarafından “İstanbul’un Liman Bölgelerinin Dönüştürülmesi Sürecinde Alternatif Öneriler” başlığı altında açılmış olan yarışmada yine 6 mimarlık öğrenci ekibi ödüllendirilmişti.

Katılımın ücretsiz olduğu yarışmaya, Türkiye ve KKTC’deki mimarlık bölümlerinde ve mimarlık programlarında kayıtlı tüm lisans ve yüksek lisans mimarlık öğrencileri önerilerini gönderebilecek. Yarışmacı ekip içinde en az bir kişinin bu koşulları yerine getirmesi şartıyla, farklı disiplinlerden yüksek öğrenim öğrencileri ile karma ekipler de oluşturabilecek.

S.O.S İstanbul hakkında detaylı bilgiye ve yarışma şartnamesine www.sos-istanbul.org adresinden ulaşılabilir.

Yarışma Takvimi
Yarışmanın ilanı ve web sitesinin açılışı: 1 Ağustos 2007
Soru-cevap süreci sonu: 15 Ekim 2007
Projelerin teslimi: 19 Kasım 2007
Sonuçların ilanı: 26 Kasım 2007
Sergi ve kollokyum: Aralık 2007
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.