Haberler

Vincent Guallart Expo 2012’ye Aday Wroclaw Şehri için Bir İkon Tasarlıyor

Tarih: 2 Ağustos 2007 Derleyen: Pelin Koçkan, Sırmahan Bilir

2012 Expo adayı Polonya’daki Wroclaw şehri için tasarlanacak bina için Vincent Guallart seçildi. Uluslararası bir yarışmayla belirlenen master plan ve bina projesi Polonyalı otoriteler tarafından, 2007’nin sonuna kadar Expo 2012’den sorumlu Bureau International des Expositions Komitesi’ne açıklandı.

Wroclaw’ın Expo için önerdiği şey dünya ekonomisi için serbest kültürdü. Guallart binası 100 metre yüksekliğinde; toplantı salonları, idari bölümleri, ofisleri, restorantları ve tepesindeki teleferiğiyle bir aktivite dağı gibi. Bina 1913’te Wroclaw’da Max Berg tarafından inşa edilmiş olan Centennial Hall Binası’ndan esinlendi ve o zamanın en büyük beton zırhlı kulesiydi. Guallart’ın önerisi Expo öncesinde eğence ve iş merkezi olarak kullanılacak.

Brüksel’deki Atomium, Buckminster Fuller’ın Montreal Kubbe’si gibi en iyi mimari ikonların bazıları Expo için inşa edildi ve bu binalar dünya kültür ve bilimini ifade etti. Guallart doğayla iç içe olduklarından dev binaların kendi tükettiği enerjisini üretip, iç ve dış mekan arasındaki ilişkileri düzenleyerek, çevresiyle daha uyumlu bir alan oluşturduklarını söylüyor.

Bina kabuğu ve cephesinde farklılıklar yok. Ziyaretçiler binanın bahçesini kullanabiliyorlar ve binanın tepesinde yer alan yakın çevredeki parklarla bağlantılı olan teleferikten de faydalanabiliyorlar.



Candidature’nin temsilcileri; şehrin doğu tarafında, havalimanının yanında yer alan Expo alanındaki bu binanın sembolik bir karaktere sahip olduğunu söylüyorlar. Aynı zamanda Avrupa Birliği’ne yeni katılan doğu ülkelerini tanıma amacıyla oyunlar ve Expo gibi büyük olayları çok önemseyen İspanya’dan bağış alma bilgilerini değerlendirmişlerdi.

“Yaşayan Okyanus ve Sahil: Kaynakların Çeşitliliği ve Sürdürülebilir Aktiviteler” ile Kore’nin Yeosu kenti ve “Dünya Yolları ve Kültür Bağları” ile Fas’ın Tanca kenti Expo için aday olan diğer şehirler. Final seçimleri Aralık 2007’de gerçekleşecek.

Polonya böyle bir organizasyonu mükemmel ve prestijli bir olay olarak görüyor. Expo, uzun dönem etkinlikleri için kalkınmaya yarar sağlayan, teşvik edici bir araç. Polonya, köklü doğu bölgesinden ilk ülke olarak Expo 2012’yi organize eden ülke gibi görünüyor. Expo yoluyla Polonya pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapma ve küresel sorunlarla ilgili risk ve sorumluluk alan bir ülke olarak kendini tanıtma fırsatı bulacak.

Wroclaw Polonya’nın en eski ve en güzel şehirlerinden biri. Sudety Dağları’nın eteklerinde, Oder Nehri’nin ve kanallarının zenginlikleriyle çevrili, toplam 12 ada ve 112 köprüye sahip benzersiz bir şehir. 650.000 nüfusuyla 4 Polonya şehri büyüklüğünde olan Wroclaw önemli bir endüstri, ticaret, kültür, eğitim ve bilim merkezi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.