Haberler

"Yuvacık Barajı, Sapanca'yı bitirir"

Tarih: 2 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Duran Savaş
Kocaeli, geçen yıl yaşanan su sıkıntısı üzerine gözünü Sakarya'nın Sapanca Gölü'ne dikti. DSİ'nin desteğiyle hazırlanan Sapanca Gölü Yuvacık İçme Suyu Arıtım Tesisi Arası Terfi Sistemi projesiyle, kasım ayından itibaren Sapanca'dan yıllık 30 milyon metreküp su İzmit Yuvacık Barajı'na pompalanacak.

DSİ raporuna göre, yıllık verimi maksimum 136 milyon metreküp olan gölden, 165 milyon metreküp su çekilecek. Aşırı su çekiminin gölün ekolojik dengesini bozacağı ve canlı hayatını da tehlikeye düşüreceği belirtiliyor. Sivil toplum örgütleri ve akademisyenler, Sapanca'dan Yuvacık'a su çekilmesine tepkili.

Yuvacık Barajı, Türkiye'nin suyu içilebilir orta büyüklükteki tek gölü olan ve Adapazarı'nın tek içme suyu kaynağı Sapanca Gölü'nü kurutacak. DSİ'nin kararı doğrultusunda Sapanca ile Yuvacık Barajı arasına döşenen boru hattına kasım ayından itibaren su verilmeye başlanacak. Plan doğrultusunda Sapanca'dan yılda Yuvacık'a 30 milyon metreküp su pompalanacak. Yıllık 136 milyon metreküp kapasitesi olan gölden şu anda tahsis edilen su miktarı zaten 135 milyon metreküp seviyelerinde. Yuvacık'a su pompalanması, gölün tamamen kurutulması anlamına geliyor. Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün su bütçesinin üzerinde kullanılmaması gerektiği, tek elden ve etkin yönetilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriç Albay da, Sapanca'daki gidişatın bir bilim adamı olarak kendisini korkuttuğunu dile getirdi. Gölden kapasitenin üstünde su çekilmesi sebebiyle havuzlaşma etkisinin görüldüğünü ve suyunun kızıllaştığını dile getiren Albay, gölden Yuvacık Barajı'na su verilmesinin yanlış olduğunu bildirdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.