Haberler

"Sinan, polemiklerle küçültülemez"

Tarih: 2 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Musa İğrek
Mimar, Prof. Dr. Uğur Tanyeli'nin 'Mimarlığın Aktörleri' adlı kitabı dolayısıyla Milliyet gazetesinde çıkan röportajı, yeni bir tartışma başlattı. "Mimar Sinan'ı muhayyel bir kimlikle inşa ettik. Onun hakkında bildiklerimiz üç daktilo sayfasını geçmez." diyen Tanyeli'nin bu sözlerine sanat tarihçileri ve mimarlar karşı çıkıyor.

Mimar Sinan'ı küçültmenin doğru olmadığını, onun hakkında epeyce bir bilgi bulunduğunu söyleyen mimar Suphi Saatçi, "Mimar Sinan muhayyel ise Süleymaniye ve Selimiye camileri gerçek. Bu eserleri yapan bir kişi değil tabii ki; ama her bina Sinan'ın onayından geçmiştir." diyor. Tanyeli'nin, klasik kaynakları bilmediği için 'Sinan'ın hayatı üç dört sayfalık bilgiyi geçmez' demesinin normal olduğunu söyleyen Saatçi, "Şüphesiz Sinan'ın elinin altında pek çok mimar vardı, çünkü mimarbaşıydı. Bizzat her eserin inşaat sürecinde bulunmasa da hepsi onun yönetiminde gerçekleşmiştir. Bu, onun muhayyel biri olduğu anlamına gelmez. Ayaküstü polemiklerle Sinan'ı küçümsemek doğru değil." diyor. Sanat tarihçisi Semavi Eyice ise Mimar Sinan hakkında pek çok bilginin olduğunu söylüyor. Eyice, "Sinan, hassa baş mimarı olduğu için tüm yapılar onun onayından geçmiş. Bizzat eserlerin başında oturup yapmış değil, kalfalar gönderip yaptırmıştır. Bu, Sinan'a muhayyel demek için bir sebep olamaz. Sinan'ı bu şekilde küçümsemek yanlış." diyor.
Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.