Haberler

"Kuraklık bahane"

Tarih: 2 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet
AKP iktidarının, su krizine önlem olarak gündeme getirdiği akarsu ve göletlerin kullanım hakkını 49 yılı geçmeyecek şekilde özel sektöre devretme projesine tepkiler sürüyor.

"Türkiye'de özelleştirme mantığı içerisinde iş artık akarsulara, ırmaklarımıza kadar geldi, dayandı" diyen TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yazmanı Cengiz Göltaş , enerji kaynaklarını verimli kullanma noktasında asıl yapılması gerekenin, hidroelektrik santrallar konusunda yeni düzenlemelere gidilmesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin bugün karşı karşıya olduğu elektrik kesintilerinin nedeninin de özelleştirme olduğunun altını çizen Göltaş şöyle konuştu: "Burada görüldü ki son 5-6 yıl içerisinde Türkiye'de özel sektör kârlı bulmadığı alanlara yatırım yapmıyor. Yapsa da alım garantisi talep ediyor. Türkiye'deki ırmaklarımızı, derelerimizi diyelim ki özelleştirdik; özel sektörün buralarda kâr mantığı içinde hareket etmemesi söz konusu olabilir mi? Tabii ki işine geldiği yeri kullanacak, kârlı bulmadığı alanda sular yine boşa akıp gidecek. Sonuçta böylesine hayati bir alan piyasanın insafına terk edilmek isteniyor."

'Fatura yoksula çıkacak'
CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da Türkiye'de neyin nereye kadar özelleştirileceğinin anayasal kurallara bağlı olduğunu anımsattı. "AKP, samimi olarak Türkiye'nin su sorununu çözmek istiyorsa, daha sağlıklı ve tutarlı önlemler almalıdır" diyen Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: "Türkiye'nin kendi iç sorunları yabancıları ilgilendirmez, AKP'nin ileri sürdüğü proje de bu açıdan sorunlar taşıyor. AKP kurtuluşu yabancı sermayenin daha fazla gelmesinde arıyor ve iktidarının sürdürülebilirliğini de burada arıyor. Ancak, sonuçta fatura yine yoksul halk kitlelerine çıkacak."
'Kâr mantığı'

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "su gibi yaşamsal bir konunun, piyasaya terk edilip gelecek kuşakların yaşamlarının bugünden çoraklaştırılamayacağı'' ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Ülkelerin doğal zenginliği olan suya olan ihtiyaç arttıkça, insanlık için gittikçe daha önemli ve stratejik bir kaynak olmaya başlayan tatlı su kaynaklarının korunarak verimli ve planlı kullanımı daha önemli bir hale gelmişken su kaynaklarımız ve su yönetimi kamusal yarar yerine sadece kâr mantığına terk edilerek, yerüstü sularının talanı sistemli hale getirilecek. Elektrik kesintileri yaratarak nükleer santral kurulmasını gündeme getiren siyasi iktidar, bu kez de kuraklığı bahane ederek sanki çözümmüş gibi akarsuların satışını gündeme getirdi.''

'Her şeyi satıyorlar'
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Ünlütürk , AKP'nin özelleştirme politikalarına tümüyle karşı olduklarını belirterek "AKP iktidarı, insan sağlığını hiçe sayan bir anlayışla bütün doğal kaynaklarımızı, bütün ekonomik değerleri, alın teriyle geçinen bütün fabrikaları satmaya çalışıyor" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.