Haberler

Kuraklık üzerinden gizli oyun iddiası

Tarih: 2 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Diren, Ankara’nın susuzluk kabusu ile tanıştığı bugünlerde, ağır bir iddiayı gündeme getirdi. Diren, "Ül kemizde bu yıl yaşanan su azlığı doğrudan kuraklığa bağlanarak su üzerinde oynanan oyunlar gizlenmeye çalışılmaktadır" dedi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Diren, "Türkiye’de bu yıl yaşanan su azlığının doğrudan kuraklığa bağlanarak su üzerinde oynanan oyunların gizlenmeye çalışıldığını" savunarak, "suyun etkin ve çevre ile uyumlu kullanılması; havza bazında planlama ve yönetimi ile mümkündür, nehirlerin satışıyla değil" değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Diren "su kaynaklarının özelleştirileceğine" ilişkin haberler üzerine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak "gelecekte su savaşlarının kağıt üzerinde yapılacağını" söylediklerini belirterek, şunları kaydetti:

Söylemlerimizin kanıtı
"İşte söylemlerimizin kanıtı; Stratejik öneme sahip en önemli varlıklarımızdan biri olan suyun kontrolünü yabancı şirketlere devretmekten bile çekinmiyoruz. Anlaşılan savaşlara gerek kalmayacak. savaşlara gerek kalmadan da her yer satılabiliyormuş. Ülkemizde bu yıl yaşanan su azlığı doğrudan kuraklığa bağlanarak su üzerinde oynanan oyunlar gizlenmeye çalışılmaktadır. Bölgeler arasında farklılıklar bulunmakla birlikte, ülkemizin kendine yetecek kadar suyu vardır."

Sular kasıtlı akıtıldı
Diren, Ankara ve İstanbul’daki su tüketiminin diğer illerden fazla olduğunu ve geçen yıl "park ve bahçe sulaması" adı altında "kasıtlı" olarak "suyun sokaklara akıtılmasıyla tüketimin had safhaya ulaştığını" ileri sürdü.

"Bu gerçeği kamuoyundan saklamak isteyenlerin su sıkıntısına iklim değişimini neden olarak gösterdiğini" iddia eden Diren, Türkiye’nin benzer kuraklığı 2001 yılında da yaşadığını, ancak 2002 yılındaki yağışların bu açığı kapattığını belirtti.

Kaynağa sahip çık çağrısı
Yağışın az olduğu dönemlerde, geçmiş yıllarda biriktirilmiş suyun kullanılması gerektiğini, bu nedenle de geçen yıllarda suyun "israf" edilmesinin, "Nehirleri satışa çıkaranlar, su kıtlığını kasıtlı mı yaratıyor?" sorusunu akla getirdiğini ifade eden Diren, su sıkıntısına çözüm olarak nehirlerin satışının gündeme getirildiği görüşünü belirtti. Diren, "suyun etkin ve çevre ile uyumlu kullanılmasının; havza bazında planlama ve yönetimiyle mümkün olabileceğini" kaydetti.

Diren, Dünya Su Forumu toplantısının, "Türkiye’deki suların pazarlanmasını sağlamak için" 2009’da Türkiye’de yapılacağı iddiasında da bulunarak, vatandaşları su kaynaklarına sahip çıkmaya çağırdı.

Nükleer santral fikrinden farksız
Jeoloji Mühendisleri Odası, "elektrik kesintileri yaratarak nükleer santral kurulmasını gündeme getiren siyasi iktidarın, bu kez de kuraklığı bahane ederek sanki çözümmüş gibi akarsuların satışını gündeme getirdiğini" ileri sürdü.

Jeoloji Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, "su gibi yaşamsal bir konunun, piyasaya terk edilip, gelecek kuşakların yaşamlarının bugünden çoraklaştırılamayacağı" ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkelerin doğal zenginliği olan suya olan ihtiyaç arttıkça, insanlık için gittikçe daha önemli ve stratejik bir kaynak olmaya başlayan tatlı su kaynaklarının korunarak, verimli ve planlı kullanımı daha önemli bir hale gelmişken, zaten sorunlu olan su kaynaklarımız ve su yönetimi kamusal yarar yerine sadece kar mantığına terk edilerek yer üstü sularının talanı sistemli hale getirilecek. Elektrik kesintileri yaratarak nükleer santral kurulmasını gündeme getiren siyasi iktidar, bu kez de kuraklığı bahane ederek sanki çözümmüş gibi akarsuların satışını gündeme getirdi."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.