Haberler

Fazla elektrik tüketen klimaya yasak geliyor

Tarih: 2 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, elektrik dağıtım sistemine ve çevreye verdiği zararların önlenmesi için düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaları iç pazardan çekmeye hazırlanıyor.

Son dönemde bunaltıcı sıcaklar nedeniyle artan klima kullanımı elektrik tüketimini artırırken, düşük kaliteli ve fazla enerji harcayan klimaların da elektrik dağıtım sistemine zarar verdiği tespit edildi. Bu çerçevede Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’na gönderdiği yazı ile başta klimalar olmak üzere elektronik ve beyaz eşyalarda yüksek kalite gözetiminin yapılmasını istedi.

Tebliğ taslağı hazır:
Yetkililer özellikle düşük kaliteli klimaların fazla miktarda güç üretimi ve sistemde harmonik bozulmalara neden olduğuna dikkat çektiler. Bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, "Ülkemizde İç Pazara Arz Edilecek Klimalarda Aranacak Asgari Şartlara Dair Tebliğ" taslağını hazırladı. Taslağa göre, düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaların enterkonnekte sisteme (elektrik dağıtım şebekesine) ve çevreye verdiği zararların önlenmesi bakımından iç pazara arz etme şartlarını düzenleyerek enerji kaynaklarının tasarruflu kullanılması esaslarının belirlenmesi amaçlandı. Tebliğ taslağına göre, Ev Tipi Klimaların Enerji Etiketlemesine İlişkin Yönetmelikte belirtilen klimalar, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren A, B ve C sınıfı dışında, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren de A ve B sınıfı dışında iç pazara arz edilemeyecek.

En iyisi A sınıf klima:
A-B-C-D-E-F-G ile sınıflandırılan elektrikli ev aletleri enerji verimliliği sınıfını ifade ediyor. A cihazın düşük bir enerji tüketimine sahip olduğu anlamına geliyor. Örneğin A sınıfında bulunan bir cihaz, C sınıfında bulanan bir cihaza göre ve cihaz tipine bağlı olarak yüzde 15-20 arası, G sınıfındaki bir cihaza göre yüzde 70-80 oranında daha az enerji tüketiyor. Yaz aylarıyla birlikte sıcakların artmasıyla ve ucuz Çin mallarının pazara girmesiyle satışları hızla artan klimaların cinslerine göre fiyatları piyasada 350 ile 5 bin 500 YTL arasında değiyor. Sınıflarına göre, makine, gaz ve soğutma ve enerji tüketim özellikleri değişen klimalarda en iyi özelliklere sahip A sınıfı ile C sınıfı arasında fiyatlar, orta kaliteli bir klimada 300-400 YTL, iyi kalitede bir klimada ise 700-800 YTL fark ediyor. Klima satıcıları, ucuz klimalara talebin çok olduğunu, ancak her Uzakdoğu menşeli klimanın da kalitesiz olmadığını belirtiyorlar. Satıcılar, klimalarda en çok daha az enerji tüketen A sınıfı ürünlerin kullanılmasını tavsiye ederken, diğer sınıflardaki ürünlerin daha ucuz olmasına rağmen, ekonomik olmadığını ifade ediyorlar.

Enerji tasarrufu nasıl sağlanıyor
Klimalarda enerji tasarrufu yapılabilmesi için "koruyucu bakım ve gölgeleme" olmak üzere 2 ana unsur bulunuyor.

Buna göre, klimaların düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yalnızca enerji tasarrufu sağlıyor, aynı zamanda verimliliği arttırır ve klimanın ömrünü uzatıyor.

Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması önemli ölçüde soğutma yükünü azaltıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.