Haberler

İstanbul’da atıksular geri dönüştürülecek

Tarih: 2 Ağustos 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Atıksuların geri dönüştürülerek park-bahçe sulamasında ve sanayide kullanılacağını açıklayan Başkan Kadir Topbaş, “İhalesini yaptığımız bu çalışma günde 700 bin metreküplük bir rezerv sağlayacak. Bu da baraj boyutunda bir kaynak anlamına geliyor” dedi.

Saraçhane Belediye Sarayı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, atıksuların geri dönüştürülerek park-bahçe sulamasında ve sanayide kullanılacağını açıkladı. Kadir Topbaş, “Şu anda bizim her şeyde kullandığımız suyumuz, içilecek kalitede bir su. Bu kalitede bir suyu bonkörce kullanma zamanı geçti. Artık dikkatli kullanmak gerekiyor. Kullanılan atık suyun geri dönüştürülerek tekrar kullanımıyla ilgili bir çalışmamız var. Bu suyu park-bahçe sulamasında ve sanayide kullanacağız. Çalışmanın ihalesi bitti. Bu günde 700 bin metreküplük bir rezerv, baraj boyutunda bir kaynak anlamına geliyor” diye konuştu.

“Halılar yıkanmamalı, araç yıkamalarında çok hassas davranılmalı…”
“İstanbullular olarak su tüketiminde çok tasarruflu olmak durumundayız. Adeta çölde bir matara su ile kalmış bir insan gibiyiz. Suyu daha idareli kullanmakta hassasiyet gösterilmelidir. Şu anda İstanbul’da, Ankara’da ve tüm dünyada da ciddi bir alarm sinyalleri var” diyen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Artık insanoğlunun, yaşam kaynaklarına, bilhassa suya çok daha saygılı olması gerekiyor. Burada yaptırımların, zorlayıcı cezaların ötesinde, düşünceli ve akılcı bir yolla su kullanımı konusunda bilinçli bir tüketici oluşturmak zorundayız. Her kullandığımız su, yarından eksiliyor anlamına geliyor, yarınımızı eksiltiyoruz. Onun için ona çok dikkat edilmesi gerekiyor. Tarımda, diğer alanlarda suyun kıymeti önemli, kullanım hassasiyetini artırmalıyız. Artık geçmişte olduğu gibi savurgan kullanımlar tarihe karışmak durumunda. İstanbul’un artan nüfusuna paralel olarak su tüketimi hızla gelişiyor. Su kaynakları zaten ortada. Tedarikler yapıyoruz, ama bilinçli tüketim olmadığı taktirde ne kadar bu işe dikkat ederseniz edin, netice almak zorlaşıyor. Bazı yerlerde insanlarımızın bahçelerine akşamdan hortumlarını bırakarak sulama yaptıkları günleri de biliyoruz. Artık bu gelenek kalkmalı. Halılar artık yıkanmamalı. Aslında halı yıkanmaz, halılar elektrik süpürgesiyle gayet iyi temizlenir. Halılar yıkanmamalı. Araç yıkamalarında çok hassasiyet gösterilmeli.”

Tüketimi yavaşlatmak için suda yeni fiyat düzenlemesi gündemde…
Basın mensuplarının suya zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusunu da cevaplandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Su tüketiminde belli boyutları aşan yerler için bir miktar zam önerimiz olacak. Bu İSKİ’den gelen bir talep. Bunu değerlendiriyoruz, ancak buna Belediye Meclisimiz karar verecek” dedi.

Özellikle su tüketimini yavaşlatma ve park-bahçe sulaması gibi bir takım israfı engelleme açısından Meclis’e böyle bir teklif yapacaklarını vurgulayan Başkan Topbaş, “Ancak zammın alt gelir gruplarına dokunmamasına özen göstereceğiz. Göreve geldiğimizde su fiyatında belli indirimler yapmıştık. Ondan sonra da zam yapmadık. Şu andaki teklif, ‘su tüketimini azaltacak, daha ekonomik kullanım sağlayacak bir tedbir olabilir mi?’ diye değerlendirme yapıyoruz” şeklinde konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.