Haberler

Ya bakımda olmasaydı!

Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet
ABD'nin Minnesota eyaletinde, Mississippi Nehri üzerinde bulunan ve Minneapolis ile St Paul kentlerini birbirine bağlayan 20 metre yüksekliğinde, 580 metre uzunluğundaki I-35W köprüsünün önceki gün henüz bilinmeyen bir nedenle çökmesi sonucu 4 kişi öldü, 79 kişi yaralandı.

Yerel saatle önceki akşam 18.05'te (TSİ 02.05) meydana gelen olay sırasında köprünün üzerinde seyreden onlarca aracın nehre uçması ya da enkaz altında kalması sonucunda 30 kişinin de kayıp olduğu ve ölü sayısının artmasından endişe edildiği bildirildi. Yetkililer köprünün, "ufak bir sorun nedeniyle" bir süredir bakıma alındığını ve bu nedenle çöktüğü sırada 8 şeridinden sadece ikisinin trafiğe açık olduğunu kaydettiler.

Yetkililer 40 yıllık köprünün neden çöktüğünün henüz belirlenemediğini, ancak facianın terörist bir saldırı sonucu gerçekleştiğine dair hiçbir işaret olmadığını belirttiler.

Üç parçaya ayrıldı
Görgü tanıkları olay sırasında köprü üzerinde trafiğin çok yavaş aktığını ve köprünün "depremi andıran büyük sarsıntıyla" tam ortasından çökerek üç parçaya ayrıldığını anlattı.

Köprünün parçalanmasıyla 50'ye yakın aracın nehre uçtuğu ve tonlarca beton ve çeliğin nehirdeki bir kargo gemisinin üzerine yağdığı kaydedildi.

Yetkililer, köprünün çökmesinden kısa bir süre sonra arama kurtarma çalışmalarının hemen başladığını ve nehirden çıkartılan yaralıların civardaki hastanelerde tedavi altına alındığını bildirdiler. Ancak havanın kararması ve nehirdeki akıntının şiddetini artırması nedeniyle güçlükle yürütülen çalışmaların bir süre sonra askıya alındığı belirtildi.

Kızıl Haç görevlilerinin de aralarında bulunduğu yardım ekipleri, nehirdeki yaralıların yanı sıra köprüde araçlarında mahsur kalan birçok kişiyi de kurtardı. Bu araçların arasında parçalanan köprünün kenarına tehlikeli bir şekilde yaklaşmış, 60 kadar öğrenciyi taşıyan bir otobüsün de bulunduğu ifade edildi.

Ortalama 100 bin araç geçiyordu
Minnesota Eyalet Valisi Tim Pawlently, facianın ardından düzenlediği basın toplantısında olayı, "Bu açıkça tarihi olarak nitelendirilebilecek bir felaket" olarak tanımladı. Pawlently, "Şimdi tek istediğimiz, bu olayın nedenini ve sorumlularını bulmak" dedi. Minneapolis Belediye Başkanı RT Rybak da kazayı, "Bu çok trajik bir gece" sözleriyle değerlendirdi.

Bir günde üzerinden ortalama 100 bin araç geçtiği belirtilen köprü son olarak geçen yıl kontrolden geçirilmiş ve önemli bir teknik sorununun olmadığı kaydedilmişti. Köprünün sonbaharda yeniden kontrol edilmesi planlanıyordu.

40 yaşındaydı
Üçe bölünen köprünün, çöküş nedeni tespit edilemedi. Geçen yıl kontrolden geçirilen köprüde önemli bir sorun tespit edilememişti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.