Haberler

AKP'nin büyükşehir politikaları

Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci
"Büyük kentlerimizdeki susuzluk, sadece kuraklıktan değil, yanlış kentleşme politikalarından ve popülist belediye yasalarından kaynaklanıyor..."

Bu açıklama ne bir şehircilik uzmanının ne de hükümete muhalif bir siyasetçinin... Kars 'ın AKP'li Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, büyükşehirlerdeki su sıkıntısından sorumlu olanların, bu durumu gözetmeden "metropolleşmeyi teşvik eden" yerel ve merkezi yöneticiler olduğunu belirterek şunları ekliyor:

"Büyükşehir Belediye Yasası'nı hazırlarken sanki nüfusu daha da artırmak ve göçü daha fazla teşvik etmek için bu düzenlemeyi yaptılar. Bizim gibi göç veren ve kalkınamayan belediyelerin yasaya itirazlarını ise hiç dikkate almadılar. Şimdi de ektiklerini biçiyorlar, su kaynaklarını dikkate almadan her yeri imara açıp nüfus yığılması yaratmalarının sıkıntısını çekiyorlar..."

Alibeyoğlu'na göre Anadolu kentlerinde ve özellikle Doğu Anadolu'da yaşanan ekonomik ve geçim sıkıntılarının temelinde dengesiz kalkınma politikalarıyla birlikte büyükkentlerin daha da büyümesini teşvik eden anlayışlar ve yasalar var.

Yürürlükteki büyükşehir yasasının önemli oranda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 'in fikirlerini taşıdığını belirten Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, uygulamada yaşanan sorunları şöyle yorumluyor:

"Kalkınmayı büyükşehirlerin daha da büyümesi, sınırlarının genişletilerek dağın, taşın, ormanın ve her yerin imara açılması olarak anladılar. Bizleri ise kaderimizle baş başa bırakıp, tüm mali ve yatırım güçlerini büyükşehirlere verdiler. Böylece, kuraklık olmasaydı bile zaten artan nüfusa oranla artması mümkün olmayan su kaynaklarını da hızla yetersiz hale getirdiler. Göçü özendirmenin ve su havzalarını kurutmanın suçunu iklime atamazlar..."

Melih Gökçek'in, okullardaki tatili uzatmayı önermek yerine, su toplama alanlarında yeniden ağaçlandırma yapmasını; başta dere güzergâhlarıyla göllerin çevreleri olmak üzere acilen ormanlaştırma kampanyası başlatması gerektiğini anımsatan Alibeyoğlu şunları belirtiyor: "Yağmur da ancak ağaçla gelebilir. Yeşil doku yerine betonlaşmayı yaygınlaştırmanın kuraklığı da tetiklediğini artık görmek zorundalar..."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.