Haberler

Ankara Susuzluk Afetinin Nedeni

Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Zekeriya Temizel
Kent, gökdelen apartmanlar, dağ başlarına kadar tırmanmış siteler, çok katlı gecekondularla beton ormanına dönüşmüş.

Kent dönüşüm programı da kentin betonlaştırılması için gereken katkıyı esirgememiş. Tüm yeşilin yok edilmesinden sonra, kente biraz çağdaşlık (!) kazandırmak adına yapılan yapay göller, şelaleler, yol aralarına dikilen ve altı beton olduğu için sürekli kuruyan ağaçlar, kentin su gereksinimini artırmaktan öte işe yaramamış.

Lüks sitelerin arasına serpiştirilmiş yüzme havuzlarının hepsi dolu.

Şehrin hemen civarında oluşmuş uydu mahallelerin sularını yeraltı kaynaklarından sağlamasına göz yumulmuş. Yeraltından çekilen sular yüzünden Mogan ve Eymir göllerinin su seviyesi düşmüş, göller bataklığa dönüşmek üzere.

Türkiye'nin ilk barajı olan Çubuk Barajı, su toplama alanlarının korunamaması yüzünden devre dışı kalmış. Bayındır Barajı'nın da Çubuk'tan farkı yok.

Atatürk Orman Çiftliği arazisinde tekrar toprak yüzüne çıkan Ankara Çayı, iğrenç kokular saçarak kapkara, ancak gür bir şekilde akıyor.

Ankara'nın tüm kanalizasyonunu taşıyan bu çayın karışmasından sonra Sakarya Nehri de yüzüne bakılmaz hale geliyor. Porsuk Çayı'nın karışmasından sonra ise tamamen kullanım dışı kalıyor. Türkiye'nin en yüksek debili bu nehrinin suyu, susuzluktan kırılan İstanbul'un seksen kilometre doğusundan denize dökülüyor. İstanbullu Sakarya Nehri'ni aşırarak 120 kilometre uzaktaki Melen Çayı'ndan su getirmeye çalışıyor.

Ve Ankara'da susuz günler başlıyor.

Yetkili ve etkili ağızlardan açıklamalar yapılıyor; "Ankara'nın su sıkıntısının nedeni kuraklık afetidir".

Hayır beyler, Ankara'da su kesintisinin nedeni kuraklık afeti değildir.

Ankara'nın susuz kalmasının nedeni bir afet ise bu afetin adı kuraklık değil, bina yapmayı kentleşme sanan, kentin gereksinimlerini planlamaktan yoksun, dar görüşlü yerel yöneticilerdir.

Altmış kilometre doğusundan Kızılırmak, yetmiş kilometre batısından Sakarya ırmakları akan bir Ankara susuz kalıyorsa, bu afetin adı, bu nehirlerin kirletilerek kullanım dışı kalmalarına duyarsız kalan ufuksuz yöneticilerdir.

Ankara'nın atık suyunu arıtmadan doğaya bırakan, arıtma tesislerinde arıtılacak suyu yeniden kullanarak su tasarrufu sağlamayan, bu yatırımı yapay havuzlar kadar önemsemeyen yerel yöneticiler bu felaketin nedenidir.

Kente iki kent daha katıp bunların su gereksinimi için tek bir yatırım bile yapmayanlar bu felaketin nedenidir.

Tüm bunları yapmayarak felakete davetiye çıkardıktan sonra kurtarıcı gibi halkın karşısına çıkıp masal anlatanlar bu felaketin nedenidir.

Bu felaketin yaratacağı sonuçları henüz görmedik. Umudumuz, çok büyük acılar yaşanmaması.

Yaşanacak acılar kentin varlıklı semtlerinde belki de hissedilmeyecek. Onların apartmanlarında kendilerini dört-beş gün idare edecek depoları zaten var.

Kırk derece sıcakta iki gün boyu susuz kaldığında kanalizasyonları kuruyarak tıkanacak, salgın hastalıklara neden olacak yerler belli.

Ancak felaket bazı acıların nedeni olursa, felaketi hazırlayanlar, felaketin sorumluları, dolayısıyla da suçluları olurlar.

Suçlular, ilkbahar yağmurları yağmadığında kuraklığın olacağını görmelerine karşın seçimlerin yapılmasına kadar gerekli önlemleri almayarak, yüzme havuzlarının doldurulmasına göz yumarak görevlerini suiistimal edenlerdir.

Suçlular, büyüyen kentin su gereksinimini karşılayacak yatırımları ihmal edenler ve var olanların da kirletilerek devre dışı kalmasına neden olanlardır.

Suçlular, sekiz ayda bitirilecek projelere on yıl vade biçerek yatırımları ihmal edenlerdir.

Suçlular, sekiz ayda bitirilecek işleri son güne bırakarak görevlerini suiistimal edenlerdir.

Suçlular, toprağın altındaki suyu kontrolsüz bir şekilde çekip kanalizasyon suyu yapanlara göz yumarak kentin kurumasına neden olanlardır.

Kentin kullanım suyu ile yapay göller yapmak, binanın temelinden toprak alıp duvarlara sıvamaya benzer. Suçlular, bina temelinden toprak alıp duvar sıvayan, sonra da onunla övünenlerdir.

Şimdi altı oyulan temeller çökmek üzere.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.