Haberler

İşte Ankara’nın gözünü çevirdiği su kaynağı

Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Başkent Ankara, bugüne kadar üzerine 6 baraj kurulu olan ve 2 yeni hidroelektrik santrali kurulması çalışması yürütülen Kızılırmak’tan getirilmesi planlanan suyu bekliyor. Adını suyunun renginden alan, antik çağda ise tuzlu akarsu anlamına gelen "Halys" adıyla anılan Kızılırmak, Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğuyor.

Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğan ve sırasıyla Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun’u takip ederek Bafra’dan Karadeniz’e dökülen ve geçtiği bölgelere hayat veren Kızılırmak şimdi de Başkentlilerin umudu oldu.

Adını suyunun renginden alan, antik çağda ise tuzlu akarsu anlamına gelen "Halys" adıyla anılan Kızılırmak, Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğuyor. Geçtiği güzergahta adeta bir "yay" çizerek Samsun’dan Karadeniz’e dökülen Kızılırmak, geçmişte olduğu gibi bugün de geçtiği bölgelere hayat kaynağı olmaya devam ediyor.

Türkiye topraklarından doğan ve yine Türkiye topraklarından Karadeniz’e dökülen, 1355 kilometre uzunluğa sahip olan Kızılırmak’ı besleyen ana unsurlar ise yağmur ve kar suları.

Temmuz ve şubat ayları arasında su seviyesi düşen nehir, nisan ayında en yüksek su düzeyine ulaşıyor.

Ortalama debisi 184 metreküp/saniye olan nehrin 20 yıllık gözlem süresince en az 18,4 metreküp/saniyeye ve en çok bin 673 metreküp/saniyeye ulaştığı tespit edildi.

Barajların nehri
Kızılırmak üzerine bugüne kadar ise 6 baraj yapılırken, geçen yıl ise nehir üzerine Ankara’nın Kalecik ilçesi yakınlarında 2 hidroelektrik santrali kurulması çalışması başlatıldı.

Nehir üzerine Kayseri’de Sarıoğlan (Yamula Barajı), Ankara yakınlarında Kesikköprü, Kırşehir’de Hirfanlı, Kırıkkale’de Kapulukaya ile Bafra Ovası’na Altınkaya ve Derbent barajları kuruldu.

Yetkililer, nehrin özellikle bahar aylarında debisindeki su artışının bu barajlar sayesinde tutulduğunu ve yazın kurumaya yüz tutan Kızılırmak’a baraj kapaklarının açılarak su takviyesi yapıldığını kaydettiler.

Kızılırmak üzerine kurulu söz konusu barajlar enerji ve sulama amaçlı olarak değerlendirilirken, sadece Kırıkkale’nin içme suyu Kapulukaya ve Hirfanlı barajlarından sağlanıyor.

Hayat veriyor
Kızılırmak geçtiği bölgelerde de tarımsal üretimin adeta hayat kaynağı olarak görülüyor. Kızılırmak’ın geçtiği Ankara Kalecik, Kırıkkale, Kırşehir ve Kayseri ve Bafra önemli tarım arazilerini bünyesinde barındırıyor. Kızılırmak’ın suyuyla bölgedeki çiftçiler, sebze, meyve ve çeltik yetiştirerek, hem kendi geçimlerini sağlıyorlar, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Öte yandan, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektarlık delta, Türkiye’nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

İrili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye’nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan Kızılırmak Deltası, yaklaşık 140 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kış döneminde bu deltada yaklaşık 100 bin kuş yaşam buluyor.

Ankara'nın umudu
Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir süre önce kentin su sorununa çözüm bulmak amacıyla Kızılırmak Su projesi’ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında, Kızılırmak’ın suyu üzerine kurulan Hirfanlı ve Kesikköprü barajlarından yaklaşık 125 kilometrelik mesafeden Ankara’ya su getirilmesi hedefleniyor. Suyun getirileceği boruların döşeneceği kanalın 110 kilometrelik bölümünün kazı işlemleri tamamlanırken, ağustos ayı sonunda ise tüm kazı ve boru döşeme çalışmaları bitirilecek.

Kesikköprü Barajı’nda 1 milyar metreküp, bu barajı besleyen Hirfanlı Barajı’nda da 6 milyar metreküp su rezervi bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, suyun projenin başlangıç noktası olan Kesikköprü Barajı’ndan başlayarak 125 kilometre mesafedeki İvedik Arıtma Tesislerine getirilme çalışmalarının devam ettiğini ve Ankara halkının kısa sürede su sorununun Kızılırmak sayesinde çözüme kavuşturulacağını kaydettiler.

Hidroelektrik santrali çalışmaları
Kızılırmak’ta Ankara’nın Kalecik ilçesi yakınlarında geçen yıl ilk kez özel bir sektör tarafından "yap-işlet-devret" modeliyle hidroelektrik santrali kurulması için çalışma başlatıldı.

MNG firmasınca yarı gömülü tip olarak yapılacak santralin 2007 yılının sonlarında tamamlanması ve buradan 127 milyon kWh enerji üretilmesi hedefleniyor.

Söz konusu enerjinin yaklaşık 70 bin haneli bir yerleşim birimine yetecek kadar olduğu ve bu enerjinin 30 kilometre uzunluğunda enerji iletim hattı ile TEİAŞ Kalecik trafo merkezi üzerinden enterkonnekte sisteme aktarılacağı kaydedildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.