Haberler

Denizler tehdit altında...

Tarih: 8 Ağustos 2007 Kaynak: CNN Türk Yazan: Nihan Günay
Küresel ısınma, kirlilik, kıyısal yapılaşma, yasadışı ve aşırı balık avcılığı deniz yaşamını tehdit ediyor. Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, tüm dünyayı, denizlerin korunması için el ele vermeye çağırıyor.

Denizlerimiz nefesimiz... Aldığımız her nefesteki oksijenin yarısı denizden geliyor ancak, artan kirlilik ve küresel ısınma denizleri ve deniz canlılarını tehdit ediyor.

Denizler için acil önlem alınmazsa birkaç yıl içinde deniz canlıların çoğu yok olabilir. Türkiye'deki denizlerin yüzde 40'nın koruma altına alınması gerekiyor. Ancak bu oran hala yüzde 1.

Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmebaşı, "Amacımız deniz rezervleri oluşturabilmek ki deniz canlılarını sürdürülebilir hale getirelim. Devletten beklemek mümkün değil. Buna ancak toplumla yapabiliriz" diyor.

Türkiye de yaklaşık 14-15 tane koruma alanı var. Greenpeace, tüm Türkiye'yi denizleri korumak için bir 'deniz koruyucu' olmaya çağırıyor, ama bunun bazı kuralları var.

Tatil için seçilen yer bile denizleri korumak için önemli bir adım. Tatile gittiğiniz yer bir korunma alanı örneğin fokların koruma alanı olabilir siz de katkıda bulunabilirsiniz. Buna göre;

* Deniz canlılarının koruma alanlarına gidin, katkı sağlayın.
* Koruma alanlarındaki canlılara karşı duyarlı olun.

Yasadışı ve aşırı balık avcılığı da deniz canlılarını olumsuz yönde etkiliyor. Greenpeace, yasadışı balıkçılığın yapıldığını görenlerin yetkililere bildirilmesi gerektiğini bildiriyor.

Balıkların sürdürülebilirliğinin önüne geçmemek için ise kesinlikle yavru balık tüketilmemesi gerekiyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.