Haberler

'Kokoreççi'den tasarım çıktı

Tarih: 9 Ağustos 2007 Kaynak: Betül Ebcioğlu, Radikal
Efes Pilsen'in ikincisini düzenlediği Maket-Obje Yarışması'nda 34 yaşındaki sahaf Aslan Behar'ın 'Kokoreççi' maketi birinci oldu. Behar, 'Bu yaşta oyuncakla uğraşıyor' diyenlerden şikâyetçi.

"İki ay her akşam çalıştım. Gözlemlerimi aldığım parçalarla birleştirip 'Kokoreççi'yi yaptım" diye anlatıyor Aslan Behar. Bu yıl ikincisi düzenlenen Efes Pilsen Maket-Obje Yarışması'nın maket bölümü birincisi olan 34 yaşındaki Behar, şimdilerde sahaflık yapsa da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Halı-Kilim Desinatörlüğü Bölümü mezunu. Sekiz yaşından beri maket yapıyor. "Babamın getirdiği parçalarla uçak, helikopter, arabalar yapmaya başladım. Bugüne kadar hep hazır parçaları birleştirdim. 'Kokoreççi' bütün parçalarını kendi yaptığım, tüm modeli kendi kafamda tasarladığım ilk maket" diyor.

Behar yarışmayı, geçen yıl 'Konser Sahnesi' maketiyle birinci olan arkadaşı Korkut Varol sayesinde duymuş. "Ben Büyükadalıyım. Oradaki kokoreç arabalarından esinlendim. Kokoreç arabasında olmaz ama, birayla kokorecin iyi bir ikili olduğunu düşünüyorum. Her kokoreççiden farklı bir şey aldım; birinin tabelası, diğerinin önlüğü... Arabanın etrafında hep kediler dolandığı için makete kedi de koydum" diye anlatıyor.

Behar, Efes ürünlerinin yanında plastik, karton, şeffaf asetat, metalik folyo, tahta, bobin teli, otomobil ampulü ve tekerleği, diş fırçası gibi çok çeşitli malzeme kullanmış. "Birinci olacağımı tahmin ediyordum ama kazandığımı duyunca çok sevindim. Gelecek yıl yine katılacağım, hatta yeni bir fikir üzerinde çalışmaya başladım" diyor.

Behar'a göre maket yapmanın avantajları saymakla bitmez: "Hoş vakit geçiriyorsunuz, stres ve yorgunluktan kurtuluyorsunuz, yaratıcılığınızı, bilmediğiniz yönlerinizi keşfediyorsunuz." Ancak sanıldığı kadar kolay da değil. "Yaratıcılık, el becerisi ve malzeme bilgisi gerekiyor. Bu üçünden biri eksik olursa yapamazsınız" diyor.

Malzeme pahalı ve zor bulunuyor
Behar, maket yapımının Türkiye'deki koşullarından rahatsız. "Pahalı bir uğraş. Sırf parçalar değil, boya ve yapıştırıcının da maliyeti yüksek. Ben parçaları yurtdışından alıyorum. Türkiye'de yaygın bir hobi değil, İstanbul'da 10-15 mağaza var, onlarda da maket sayısı sınırlı ve çok pahalı. Avrupa ülkelerinde maketle 70-80 yaşında uğraşanlar var. Ne yazık ki Türkiye'de maketi 'oyuncak' olarak görüyorlar. '40 yaşında oyuncakla uğraşıyor. Başka işi gücü yok' diyenler oluyor" diye anlatıyor sıkıntısını.

18 yaşından büyük herkese açık olan ve yaklaşık 100 maket ve objenin katıldığı yarışmaya bu yıl katılan maketlerse, pek yakında İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere beş şehirde sergilenecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.