Haberler

Ordu'da kitabeli ve süslemeli 200 yıllık tarihi ahşap ambar bulundu

Tarih: 8 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Çanakçı
Ordu'nun Akpınar Beldesi'nde üzerinde birbirine bakan kuş motifleri, çam ağaçları laleler ve kitabenin bulunduğu yaklaşık 200 yıllık ahşap ambar bulundu.

Ordu'da değişik dönemlerden kalan tarihi eserler Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından tespit edilerek kayıt altına alınıyor. Bu çalışma içerisinde Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay tarafından yapılan arazi tarama çalışmaları sırasında Akkuş ilçesine bağlı Akpınar Beldesi'nde bir ahşap camini yanı sıra yine ahşaptan bir tahıl ambarı bulunarak tescil edildi. Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, ahşap cami ve ambarın gerçek bir sanat eseri olduğunu belirterek, "Ordu topraklarının bütün Anadolu gibi binlerce yıllık geçmişi var. İskitler'den Miletioslar'a Mosinoikler'den Hacıemiroğulları'na ve nihayet Osmanlı dönemi dahil bugüne kadar onlarca medeniyete sahne olan Ordu genelinde binlerce yıllık eserler vardır. Müze Müdürlüğü ile birlikte bu eserleri yerinde araştırmalar yaparak buluyoruz ve kayıt altına alıyoruz. Bu kapsamda Akpınar Beldesi'nde bir tarihi ahşap camii ile bir tahıl ambarı tespit ettim." dedi. Bu gibi eserlerin Ordu'nun tanıtımına da önemli katkılar yapacağını ifade eden Günay, "Özellikle Hicri 1228 Miladi ise 1812 tarihli tahıl ambarı gerçek bir sanat eseri. Ahşap bezeme sanatının nadide bir örneği. Bu ambarın Türkiye'de benzerinin çok az olduğu kanaatindeyim. Hâlâ 6 satırlık kitabesi bakımından bir ambar olarak benzeri olmayan bir eserle karşı karşıyayız. Ayrıca ambarın tahıl boşatma kapağı ve çevresi çeşitli bitki motifleri ile renk renk süslenmiş ki insan hayrete düşüyor. Bugüne kadar bu ambarı özenle koruyan yöre halkına madalya vermek lazım." diye konuştu. Arapça olan ambarın kitabesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından önümüzdeki günlerde tercüme ettirilecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.