Haberler

'Konutlara hilton banyo yapıyoruz'

Tarih: 9 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Konutlardan şikâyetler artınca TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar konuştu: Vatandaş artık çok küçük konut istemiyor. Daireleri 45'ten 65 metrekareye çıkardık. Evlere ayaklı, dolaplı lavabo yani hilton banyo yapıyoruz.

Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) daire satın alanlar arasında yapılan ankette inşaatta kullanılan malzemelerin beğenilmediği ortaya çıktı.

Anket sonuçlarında çok sayıdaki şikâyeti gören TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar, inşaatlarda her zaman TSE'li ürün kullandıklarını söyleyerek 'memnuniyetsizler'e yanıt verdi.

Bayraktar, vatandaşlardan gelen talepleri dikkate alarak konut projelerinin uygulamasında kullanım kolaylığı ve kaliteye yönelik değişiklikler yaptıklarını belirtirken, "Kalite ayrı şey, lüks ayrı şey. Türkiye'de konut yapımı sorunu değil, konut alma konusunda gelir sorunu var" dedi. Bayraktar, "Biz, kaliteden ödün vermeden, fiyatları, maliyeti dikkate alarak, vatandaşı konut sahibi yapıyoruz" diye konuştu.

'Mutfakta balkon olsun'
TOKİ'den konut alanların memnuniyet düzeyini ölçmek, projelere buna göre yön vermek amacıyla 2005'te bir araştırma yaptırdıklarını kaydeden Bayraktar vatandaşın memnuniyeti için sonuçları dikkate alarak uygulamada değişikliklere gittiklerini söyledi. Erdoğan, söz gelimi Güneydoğu'daki vatandaşların çatı ve küçük balkon istemediğini, bu nedenle burada yapılan konutlarda çatıyı kaldırdıklarını, balkonları büyüttüklerini anlattı.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Vatandaş, artık 1+1 ya da çok küçük konut da istemiyor. Bu nedenle, yoksul vatandaşlar dahil, yaptığımız küçük konutların büyüklüklerini 45 metrekareden 65 metrekareye çıkardık. Mutfaklarda balkon talebi var. Konut büyüklüğü 87 metrekarenin üzerine çıkınca, mutfağa ortak balkon koyuyoruz.

Artık banyolara da ayaklı lavabo koyuyoruz, hilton banyo yapıyoruz. Salonları, odaları halı yerine parke kaplıyoruz. Halıyı giderek kaldırıyoruz. Pencereleri artırdık. Bazı yerlerde dış cepheyi PVC kaplıyoruz. Tüm müşteri şikâyetlerinin üzerine gidiyoruz."

'2008 kalite yılımız'
Bayraktar, "Biz bu işe başladığımız zaman konut üretiminde 30 ya da 40 binli rakamlardaydık. Şimdi 500 bin konuta ulaştık. Satışa çıkardığımız 260 bin konuttan 230 bini de satıldı. Vatandaş bir taraftan şikâyet ediyor, sorunu çözmeye gidince bile 'Daha çok konut yap, şuraya da konut yap, buraya da konut yap' diyor, sürekli konut istiyor. Çünkü bize güveniyor" diye konuştu.

TOKİ'nin birçok şehirde ticaret merkezi, sağlık kompleksi, eğitim ve spor tesisleri de kurduğunu belirten Erdoğan Bayraktar, 2008 yılını kalite yılı ilan ettiklerini söyledi.

Temel şikâyet kalitesizlik
TOKİ'den ev alanların yüzde 56.3'ü inşaatta kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden şikâyetçi. Ev alanlar, 'zengin alışveriş merkezi', 'spor tesisi' gibi çevresel donatıları da yetersiz buluyor. TOKİ'nin 2005'te yaptırdığı ve Haziran 2006'da tamamlanan müşteri memnuniyeti araştırmasına göre, TOKİ malzeme kalitesinde sınıfta kaldı. Ailelerin yüzde 56.3'ü konutlarda kullanılan malzemeleri (mutfak, banyo, kapılar vb.) kalitesiz bulduğunu belirtti. Tam memnuniyet '10' puan ile ifade edilirken TOKİ'den konut alanların konut içinde kullanılan malzeme kalitesiyle ilgili memnuniyet düzeyi yüzde 3.9'da, balkonlardan memnuniyet düzeyi 5.2'de, tuvalet ve sıhhi tesisatlardan memnuniyet düzeyi ise 6'nın altında kaldı. Ankete göre ailelerin yüzde 17.7'si de konutların büyüklüğünden memnun değil.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.