Haberler

Topbaş'ın İstanbul planları

Tarih: 15 Nisan 2005

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin birinci öncelikli sorununun ulaşım olduğunu, bu sorunu çözmek için bütçenin yüzde 60'ını ulaşıma ayırdıklarını söyledi.

Topbaş, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen toplantıda, yerel yönetimdeki 1. hizmet yılını değerlendirdi.

Konuşmasının büyük bölümünü ulaşımla ilgili yaptıkları hizmetlere ayıran Topbaş, ''Kentin birinci öncelikli sorunu ulaşım. Bütçemizin yüzde 60'ını ulaşıma ayırdık'' dedi.

Topbaş, İstanbul'da ulaşımda raylı sistemlerin payının yüzde 7, otobüs, minibüs ve taksi gibi lastikli taşımanın payının yüzde 87, deniz ulaşımının ise yüzde 4 olduğunu söyledi.

Raylı sistem yatırımları
Hizmet süresi içinde 2 bin 801 metre uzunluğundaki Eminönü-Kabataş raylı sistem hattını açtığını, 22 kilometre uzunluğundaki Kadıköy-Kartal raylı sistem hattı ile 4. Levent-Ayazağa metro hattının temelini attıklarını anlatan Topbaş, yapımı süren Zeytinburnu-Güngören-Bağcılar raylı sistem hattının Temmuz 2005'te, Edirnekapı-Sultançiftliği hattının Şubat 2006'da, Taksim-Yenikapı hattının 2008'de, Aksaray-Yenikapı hattının 2006'da, Eyüp-Piyerloti teleferik hattının da Ekim 2005'te bitirileceğini kaydetti.

Topbaş, ''Böylece mevcut raylı sistemi 47'den 106 kilometreye çıkararak yüzde 223 artırıyoruz. Ancak, İstanbul'un 200-300 kilometre raylı sisteme ihtiyacı var'' dedi.

Otogar-Bağcılar hafif metro hattının temelini de önümüzdeki günlerde atacaklarını, bunun dışında projesi devam eden raylı sistem hatları olduğunu belirten Topbaş, 4 karayolu kavşağını bitirdiklerini, 56 kavşak çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

Topbaş, 8 karayolu sisteminin temelinin atıldığını, 34'ünün ihale, 25'inin de etüt aşamasında olduğunu belirterek, ''İstanbul'da 250 şantiyemiz var ve 15 bin insan çalışıyor'' dedi.

Olimpiyat Yolu'nun yüzde 75'inin bittiğini ve burası için 65 trilyon lira yatırım yaptıklarını belirten Topbaş, ancak buradan kente sağlanacak reklam gelirinin çok daha fazla olduğunu kaydetti.

Topbaş, deniz ulaşımını da yüzde 4'ten yüzde 10'a çıkaracak çalışmalar yaptıklarını, İDO'ya 4 feribot, 5 deniz otobüsü alınacağını, deniz taksi projesini uygulamaya koyacaklarını, İstanbul'un trafik yükünü hafifletmek amacıyla da Ambarlar-Mudanya arasına Ro-Ro hattı açmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Yapılan çalışmalarla İDO'da taşınan yolcu sayısında yüzde 35, araç sayısında da yüzde 85 artış sağlandığını anlatan Topbaş, ayrıca Pendik-Yalova ile Yenikapı-Bursa-Güzelyalı feribot hattı çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Topbaş, hizmet süresinde İETT'ye 500 yeni otobüs aldıklarını, bir o kadar daha alınması için de talimat verdiğini söyledi.

Katlı otoparklar satılıyor
Kentte ciddi anlamda otopark ihtiyacı olduğunu belirten Topbaş, belediyenin elindeki bütün otoparkların satılacağını bildirdi.

''Biz artık otoparkçılık yapmayacağız'' diyen Topbaş, satışlardan elde edilecek gelirle yeni otoparklar yaparak satacaklarını söyledi. Topbaş, 10 otopark projesi ile 270 bin araç kapasiteli otopark alanını 500 bin kapasiteye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

İstanbul'da cadde ve sokak aralarında faaliyet gösteren değnekçilerle ilgili çalışma yaptıklarını da bildiren Topbaş, yakında bu sorunu da çözeceklerinin müjdesini verdi.

''805 milyon YTL altyapı yatırımı yaptık''
Topbaş, 805 milyon YTL altyapı yatırımı yaptıklarını, bunun 605 milyon YTL'sinin İSKİ tarafından yapıldığını bildirdi.

İstanbulluların bu yıl artık sahillerden denize girebileceklerini belirten Topbaş, 234 kilometrelik sahil şeridinin mavi bayraklı 172 kilometrelik kısmını Süreyya, Moda ve Florya kent plajları olarak bu yıl yeniden hizmete açacaklarını bildirdi.

Topbaş, doğalgaz yatırımları hakkında da bilgi vererek, 750 kilometrelik yeni hat ekleyerek doğalgazlı sokak oranını yüzde 75'ten yüzde 85'e çıkardıklarını, 1 yılda 338 bin yeni abone yaparak toplam abone sayısını 2 milyon 649 bine çıkardıklarını kaydetti.

''İstanbul yıkılarak güzelleşecek''
İstanbul'da tüm kaçak yapıların tek tek tespit edildiğini ve bunların yıkılacağını belirten Topbaş, ''Çağdaş normlarda şehirler yaratmak zorundayız. İstanbul yıkılarak güzelleşecek. Ancak bu demek değil ki bütün İstanbul'u yıkacağız. Kentte 3.5 milyon insanın yaşayacağı rezerv konut alanları tespit ettik. Başta dar gelirli insanlarımız olmak üzere herkese uzun vadeli, kira öder gibi konut sahibi olma imkanı sağlayacağız. Artık kimsenin konut derdi olmayacak'' diye konuştu.

Topbaş, geçen 7 ayda kentin önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığını da hatırlatarak, İstanbul'un bir kongre ve turizm kenti olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

İstanbul'a 10 milyon turist
İstanbul'a 10 milyon turist hedeflediklerini belirten Topbaş, turizmin istihdam ve kalkınmada öncü rol üstleneceğini kaydetti.

Topbaş, Sultanahmet'i araç trafiğine kapatacaklarını, Ayvansaray'da Türk mahallesi kurma çalışmaları ile başta tarihi yarımada olmak üzere kültürel dokunun yeniden ayağa kaldırılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İstanbul'a kent tiyatrosu
Eğitim, sağlık ve sporun yanı sıra AKOM'un çalışmaları hakkında da bilgi veren Topbaş, 10 ilçede 150 bin binayı kapsayan deprem dayanım tespit çalışması başlatacaklarını bildirdi.

Topbaş, olası bir afette İstanbullularla rahat iletişim sağlayabilmek için bir Kent Radyosu'nun olması gerektiğini belirterek, bunun için başvuru yaptıklarını, radyonun normal zamanda da meteoroloji ve trafikle ilgili bilgi vereceğini kaydetti.

600 bin lale dikildi
Daha yeşil, daha temiz ve daha çağdaş bir çevre için 1 yılda 63 projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Topbaş, ''Lale artık İstanbul'a, evine dönüyor. Bu yıl 600 bin lale soğanı diktik, gelecek yıl 'lale evine dönüyor' sloganıyla 1 milyon adet dikeceğiz'' dedi.

Topbaş, kültür alanında yaptıkları çalışmalarla ''Avrupa Bölgeleri Kültür Ödülü'' aldıklarını, tarihi yarımadanın yeraltı ve yerüstü tüm kültürel ve tarihi değerlerini kapsayan envanterinin çıkarıldığını ve toplam 9 bin 665 eski eserin kayıt altına alındığını bildirdi.

''Kimsenin hayali gelmedi'
Göreve geldiğinde tüm belediye başkanlarına, yöneticilere, meclis üyelerine ve İstanbullulara ''Bu kent için hayallerinizi, düşlerinizi istiyorum'' diye seslendiğini hatırlatan Topbaş, ancak aradan geçen 1 yıl içinde yurtdışı hariç ''kimsenin hayalinin gelmediğini'' söyledi.

Topbaş, Taksim-Yenikapı metrosu için Haliç geçişini sağlayacak köprü projesinin yurtdışında ''100 yılın ödülünü alabilir'' nitelikte bulunduğuna işaret ederek, bu projesini eleştirenlere, ''Galata Köprüsü ile Odakule yapıldığı zaman neredeydiniz. O zaman kimse ayağa kalkmadı. Haliç geçişi için 11 köprü önerildiğinde Kurul dışında 'bu köprüler olmaz' diyen çıkmadı'' dedi.

Bu kentin herkesin olduğunu, çocuklara yaşanabilir, güzel bir kent bırakmak istediklerini ifade eden Topbaş, ''Hedefimiz, İstanbul'u bir kongre, turizm, ticaret, kültür ve sanat merkezi yapmaktır'' dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.