Haberler

Tariş arsası ihalesiz satıldı

Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Şenol Eskin
Kuşadası Atatürk Bulvarı üzerindeki 9.958 metrekarelik Tariş arsasının % 73'lük bölümü İzmir Tariş Pamuk Birliği yetkilileri tarafından satıldı. Tariş Üst Birliği içerisinde büyük paya sahip olan Tariş Pamuk Birliği'nin inisiyatifi ile gerçekleştirilen satış sonucu, Kuşadası merkezindeki arsanın yüzde 73'ünü ihalesiz alan konsorsiyum, gözünü şimdi de arsanın Tariş Üzüm Birliği'ne ait yüzde 26'lık bölümü ile Tariş Zeytinyağı Birliği'ne ait yüzde 1'lik bölümüne dikti.

Konsorsiyumun ortaklarından Enginsan şirketinin yetkilileri, "Bu arsaya 15-16 katlı kule şeklinde 5 yıldızlı, 1000 yataklı bir otel yapmak istiyoruz. Proje için 45 milyon YTL yatırım yapmayı planlıyoruz" dediler. İzmir Ticaret Odası'na kayıtlı görünen ve 5 milyar sermaye ile 04.10.2000'de kurulan şirketin arkasında ağırlıklı olarak Arap sermayesinin bulunduğu belirtiliyor.

Tartışma Yaşandı
Kuşadası kamuoyunda geçmişte de büyük tartışmalara yol açan arsanın satışı, imar durumunu da yeniden gündeme taşıdı. Kent merkezinde yapılaşma yoğunluğu en düşük noktalarından biri olan TARİŞ'e ait söz konusu arsanın piyasaya değeri son derece yüksek. Arsa geçmiş dönemlerde de üç kez daha satışa çıkarılmış ancak bu girişimler başarılı olmamıştı. Kuşadası'nın en değerli noktalarından biri olması nedeniyle daha önceki ihaleler sırasında yaşanan tartışmaların ardından, 1997 yılında dönemin Kuşadası Belediye Başkanı Engin Ber-beroğlu satış yapılması durumunda arsayı yeşil alan ilan edeceklerini açıklamış ve bu açıklamanın ardından ihale iptal edilmişti.

Tariş, 2004 yılında bu kez açık artırma suretiyle arsayı ihaleye çıkardı. Ancak, belediye yine devreye girdi ve bu kez Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan belediye meclisinden bir karar daha çıkartarak, söz konusu arsayı yeniden yeşil alan ilan etti. Belediyenin bu kararının ardından yatırımcı firmaların arsaya olan lilgisi azaldı ve ihalelere katılan az sayıda firma da arsaya 2,5 trilyon lira gibi son derece düşük rakamlar teklif ettiği için ihaleler iptal edildi.

Bu arada Mayıs ayı içinde Tariş yetkilileri ile Belediye yetkilileri yeniden görüştüler. Belediye yetkililerinin o görüşme sırasında Tariş yöneticilerine, bu alanın 5 kat ve turizm alanı biçiminde imarı bulunmasına rağmen, imarın yeniden biçimlenmesi gerektiğini, belediye olarak bu arsayı almak istediklerini belirttikleri öğrenildi.

Önerge Verilmişti
Edinilen bilgilere göre iki yıldır Belediye Meclisi'ne Tariş arsasının ilçeye kazandırılması için önerge sunuluyor. Kuşadası Belediye Meclisi'nin Mayıs ayında yaptığı toplantıya sunulan son önergede; "Bu alan, turizmdeki iddiasını özellikle Belediye Meclisi'nde alınan kararlarla her geçen gün yitiren Kuşadası için kurtarıcı etki yaratacak öneme sahip bir alandır" denilmişti.

Bu tartışma sırasında Belediye Mecli-si'nde Tariş alanı için ekspertiz raporunda bedelin 5-10 milyon dolar olarak saptandığı, bu alanın kente kazandırılması için belediye yönetiminin ciddi bir çaba sarfetme-si gerektiği belirtilmişti. Mayıs ayında gündeme gelen önerge, görüşmeler sonrası Hukuk ve İmar Komisyonları'na ortak biçimde havale edilmişti.

Atatürk Bulvarı üzerindeki Tariş Zeytinyağı Fabrikası, 1919'da Kuşadası İtalya tarafından işgal edildiğinde İtalyanlar tarafından zeytinyağı ve sabun fabrikası olarak kurulmuştu. Atatürk 1937'de Ege Manevraları için Kuşadası'na geldiğinde, fabrikanın kamulaştırılmasını istemiş ve o yıl içinde fabrika kamulaştırılarak Tariş Üreticiler Birliği'ne devredilmişti. Zeytinyağı fabrikalarının 1996'da kent dışına taşınması ile bu alan uzun süredir atıl durumda idi ve otopark olarak kullanılıyordu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.