Haberler

Deprem 2029'a kadar olur

Tarih: 16 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Gürkan Akgüneş
Merkezi ve yerel yöneticilerin bilimsel çalışmalara destek vermemesi ve kayıtsızlığından yakınan Deprem uzmanı ve İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Ben bir bilim adamı olarak pes ettim. Teslim bayrağını çekiyorum" dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde dün düzenlenen "Kocaeli Depremi'nden bugüne" adlı sempozyumda konuşan Prof. Görür, 'Le Atalante' gemisi ve insanlı denizaltısıyla Marmara fayının görüntülerini çektiklerini kaydetti.

'Çıkan gaz metan'
Marmara'nın tabanının fokur fokur kaynadığını belirten Prof. Görür, "Fay boyunca inanılmaz miktarda su ve gaz çıkışı var. Çıkan gaz metan. Bu akışkanların fay ve depremle ilişkileri vardır. Bilgi toplumu olan bir ülkede gaz ve su çıkışları olursa oraya hemen gözlem istasyonu kurulur. Bu gaz ve suyun miktarı, cinsi, bileşimi, sıcaklığı araştırılır. Çünkü bu gaz su çıkışları fayın hareketliliğindendir. Deprem birdenbire olmaz. Bazen günler önce ve yeryüzünün 10-15 kilometre derininde başlar. Bu hareketlilik sırasında akışkanların miktarında ani değişiklikler olur. Bu araştırmaları yapmak lüks müdür? Bu araştırmaları yapanlara destek olmaz mısınız?" dedi.

Çalışmanın ardından 14 Haziran'da İstanbul Valiliği'ni ziyaret ederek çalışmayı ve sonuçlarını anlattıklarını belirten Görür, "Lütfen gelin burada denizaltı gözlem istasyonu kurun. Bunu ölçelim, belki de geliyorum diyen depremin ipuçlarını elde edeceğiz' dedik. 'İlk başta deneme istasyonu kuralım' dedik. İtalyanlar, istasyon için sadece sensör parası istedi. Sayın Valimize ve belediye yetkilisine 'sensörler için 350 bin doları verin' dedik. Ama 2 ay geçti, tek cevap yok. Ben bir bilim adamı olarak teslim bayrağını çekiyorum. Pes ediyorum" dedi. "Koskoca İstanbul Valisi bana, 'Ya hocam, biz neye inanalım?' diyor" diyen Prof.Görür, "2029'a kadar bu iş biter" diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.