Haberler

Yüzyılın felaketinin içinden yeni kentler doğdu

Tarih: 16 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Tüm Marmara Bölgesi'ni sarsan 17 Ağustos Marmara depreminin sekizinci yıldönümü için depremin merkez üssü Gölcük başta Kocaeli'nin yerleşim birimleri ile Adapazarı'nda da birçok anma etkinliği gerçekleştirilecek.

17 Ağustos 1999 salı sabaha karşı, saat 03.02'de başlayan ve 45 saniye süren 7.4'lük deprem, geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçti. Devletin resmi tespitlerine göre 19 bin 300 kişinin öldüğü Marmara depreminde, Kocaeli'nin Gölcük ilçesi ağırlıklı olmak üzere Kocaeli ve Sakarya, Yalova ve İstanbul'da 100 binin üzerinde konut ve işyeri yıkıldı, yüz binlerce insan evsiz ve işssiz kaldı.

20 bin kalıcı konut
Büyük felaketin ardından önce çadırlarda, sonra prefabriklerde kalan depremzedelerden hak sahibi olanlar için Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da 20 bin civarında kalıcı konut inşa ettirildi. Birkaç dairesi yıkılsa da hak sahibi olanlara birer kalıcı konut verildiğinden, deprem bölgesinde büyük bir konut açığı doğdu. TOKİ ve belediyelerin işbirliğiyle deprem bölgesinde yaptırılan toplu konut alanlarıyla bu açık kapatılmaya çalışılıyor. Ancak özellikle Kocaeli ve Sakarya'da açık kapatılabilmiş değil.

Depremin en fazla hasar verdiği Gölcük ile Adapazarı'nda hâlâ hasarlı olup yıktırılamayan 500 kadar çok katlı bina bulunuyor. Adapazarı'nda, zemindeki sıvılaşma nedeniyle 'orta hasar' raporu verilen bu binaların onarımı mümkün olmuyor.
'Deprem milat oldu'
Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'sa Marmara depremini Sakarya için milat olarak kabul ediyor.
Duran o günden beri afet odaklı proje anlayışıyla hareket ettiklerini, şehre kazandırdıkları her yeni eserin, deprem durumunda halkın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanması için özel gayret sarf ettiklerini söyledi. Zeminin sağlam olmadığı şehir merkezinde yapılaşmayı iki katla sınırlayarak depreme karşı en köklü tedbiri aldıklarını anlatan Duran şöyle konuştu:

"Depremin ardından kurulan, yeni yerleşim bölgesinde bugün 60 bin insanın güven içinde yaşıyor. Bu bölgede nüfusun 2009'da 100 bine ulaşmasını bekliyoruz. Yerle bir olan şehir baştan kuruldu."

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de "Marmara depremi ne ilkti ne de son olacak. Bu acıyı yaşayan bir kent olarak edindiğimiz tecrübeleri diğer kentlerle paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.