Haberler

Midas'ın tahtında tencere izleri!

Tarih: 16 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Midas'ın mezarını bulan Prof. Young'un çizimlerinde hata olduğunu keşfeden genç akademisyen, tam 27 yıl sürecek bir bilmecenin içine düştü. Ortaya Midas'ın üç masası çıktı.

ABD'li araştırmacı Elizabeth Simpson, bir gün 'bir hata' gördü, 27 yıl sürecek bir bilmecenin içine düştü. Simpson, Midas'ın Anadolu'daki mezarında bulunan binlerce ahşap parçasını, 27 yılda yap-boz gibi bir araya getirdi, Midas'ın üç kutsal masasını gün ışığına çıkardı.

Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi Gordion Mobilya Projesi Başkanı Prof. Dr. Elizabeth'in Midas merakı üniversite yıllarında başladı. Midas'ın Gordian'daki (Eskişehir sınırları içinde) mezarını bulan Prof. Dr. Rodney Young'un ölümünden sonra başlatılan kitap çalışmasına katıldı. Ona Young'un kazı çizimlerini temize çekme görevi verildi.
Ama mezar fotoğraflarıyla karşılaştırdığında çizimlerin farklı olduğu anladı. Üniversite yönetimi "Öyleyse doğrusunu çiz" dedi, hatta onu Türkiye'ye, Anadolu Medeniyetleri Müzesi deposuna da gönderdi.

Simpson o günleri anlatırken "Sandım ki ahşapların sırrını çözmek iki üç senemi alır. Şimdi 27 sene oldu, hâlâ bitmedi. Neredeyse Kral Midas'la evlendim ve ahşaplar da çocuklarım" diyor!

İşe müzedeki 40 büyük ve binlerce küçük parça halindeki 'Kakma İşlemeli Masa'yla başladı. Bir yıl evden çıkmadan çizim yapıp parçaları birleştirmeye çalıştı. Bitirdiğinde artık her yaz geldiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi çalışanlarıyla birlikte, parçaları birleştirip, masayı ortaya çıkardılar. Bu beş altı yılını aldı!

Ballı, biralı şarap kokteyli
Sonra sıra Prof. Dr. Young'un Midas'ın tahtı zannettiği diğer iki ahşap esere geldi. Prof. Dr. Simpson bu kez de oval bölümlerin üzerinde bazı yanık ve lekeler fark etti. Sanki tencere yanığı gibiydiler: "Hatta, tencerelerin altları oval bölümler üzerine tam oturuyordu. Ve eserin taht değil servis masası olduğunu keşfettik."

Simpson ve arkadaşlarının kazanlarda yaptığı analizler sonucu Midas'ın bira, şarap ve bal karışımından oluşan bir kokteyli sevdiği, bu içkinin onun cenaze töreninde de ikram edildiği anlaşıldı.

Simpson, iki kutsal servis masasındaki desenleri çözmeye de 20 yılını verdi:

"Masadaki desen ilk bakışta Nazi sembolü gibi ama ortasında uzantı var. Çizimi yapanlar dört figür çıkarmış tek desenden. İlk figürü aynen koyup, ikinciyi 90 derece döndürmüş, üçüncüde 90 derece dönen figürü ters çevirmiş, dördüncüde de üçüncü figürü önce 90 derece çevirmiş, sonra ters döndürmüş. Bu, Frig sanatında yok, hatta dünyada yok. Sadece bu masada var."

Masanın üzerindeki desenlerle Frig dönemine ait Arslan Kaya arasındaki benzerliği ve masanın aynı zamanda portatif bir mabet olduğunu keşfeden Prof. Dr. Simpson, 27 yıldır her yıl belirli aylarda Türkiye'de yaşıyor ve Gordion'dan çıkan ahşaplar üzerinde çalışıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.