Haberler

Manisa'daki yangın kontrol altına alındı

Tarih: 17 Ağustos 2007 Kaynak: CNN Türk
Manisa-İzmir arasında, yaklaşık 350 hektarlık alanda etkili olan orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları sürüyor. 4 gün içinde beşinci kez aynı bölgede orman yangını çıkması nedeniyle, sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor.

Manisa-İzmir karayolu, Süreyya Piknik Parkı'nın üst bölümündeki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde yangın çıktı.

İki kent arasındaki kızılçam ormanlarını saran alevler, yön değiştiren rüzgar sebebiyle İzmir'e doğru ilerledi.

Yakaköy ve Çiçekli köyleri tahliye edildi. Gökyüzü, dumanla kaplandı. Yangının külleri Bornova'ya ulaştı.

Yangın nedeniyle dumandan zehirlenen 17 kişi, hastanelere kaldırıldı. Ormanın içindeki bazı kır evleri de yandı.

Yaklaşık 300-350 hektar kızıl çam ormanının kül olduğu yangına müdahalede, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait hava gücünün tamamına yakını kullanıldı.

Yangın söndürme çalışmaları için 10 uçak, 14 helikopter, 200'ün üzerinde arazöz ve çok sayıda yer ekibi bölgeye gönderildi. Bölgede halen soğutma çalışmaları sürerken, hava müdahalesine de son verildi.

Durum değerlendirme toplantısı
Bu arada, Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk başkanlığında, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuş, İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, Manisa Orman İşletme Müdürü Necati Dündar ve Manisa Jandarma Alay Komutan Vekili Jandarma Yarbay Mustafa Akış, valilik makamında durum değerlendirme toplantısı yaptı.

Yangında sabotaj ihtimaline karşı araştırma ve soruşturmalar sürdürülüyor.

Yangınların, köy muhtarını arayan bir kişinin yangın çıkarma tehditinin ardından başladığı iddia ediliyor.

Yangınlara müdahale sırasında yanmamış bölgede bulunan kütük parçası, kundaklama şüphesini artırmıştı.

"Mavi gömlekli biri ateş yaktı"

Yangının söndürülmesinden sonra bölgedeki denetimler artırıldı.

Bölgede denetimlerini arttıran jandarma ve orman işletme ekiplerine, akşam saatlerinde Karakoca köyünün baz istasyonları civarında mavi gömlekli bir kişinin ormanlık alan içinde ateş yaktığının ihbar edilmesi üzerine, ateşin yakıldığı bölgede çıkan yangın büyümeden önledi.

Manisa Jandarma Alay Komutanı Vekili Jandarma Jarbay Mustafa Akış tarafından oluşturulan 5'er kişilik sivil ve resmi 4 tim, Karakoca köyü arazileri ve ormanlık alanında mavi gömlekli olduğu belirlenen kişiyi bulmak için çalışmalarını artırdı. Akış da bölgeye gelerek denetimleri yerinde inceledi.

Hasar tespit çalışması sürüyor
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Manisa'da dört gün içinde beş kez çıkan ve dün İzmir'in Bornova ilçesine bağlı köylere doğru ilerleyen yangının ardından zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Yangında can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu ifade eden Kahveci, vatandaşlara ait bazı bahçelerin yanı sıra, yaklaşık 300-350 hektarlık kızılçam ormanının bu yangınlarda büyük çapta zarar gördüğünü söyledi.

Zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Kahveci, "Herkes şunu bilmeli ki, nerede 1 metrekare orman alanı yanarsa, burası muhakkak tekrar orman olacaktır" dedi.

Bu alanların yerleşime açılmasının ya da başka bir amaçlakullanılmasının mümkün olmadığını ifade eden Kahveci, kasım ya da aralık ayında bu alanların tekrar ağaçlandırılmasına başlanacağını belirtti.

İki ayrı yangın daha çıktı
Manisa-İzmir kara yolu Süreyya Piknik Parkı'nın üst bölgesinde 300-350 hektar kızıl çam ormanının kül olmasına yol açan yangınlara ilişkin soğutma çalışmaları sürerken, iki ayrı ilçede çıkan yangınlar da söndürüldü.

Demirci'ye bağlı Mahmutlar beldesi Esenpınar mevkisinde, saat 15.00 sıralarında çıkan orman yangını, tarlada anız yakılmasından kaynaklandı.

Demirci ilçesi orman yangın söndürme ekipleri, itfaiye ve Akhisar'dan gelen helikopterle müdahalede bulunulan yangın, kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında, 3-4 dekarlık orman alanı zarar gördü.

Bu arada, Saruhanlı ilçesine bağlı Gökçeköy beldesi sırtlarındaki makilik alanda sabah saatlerinde çıkan yangına, İzmir'den havalanan orman işletmesine ait iki helikopterle müdahalede bulunuldu. Küçük çaplı bu yangın da kontrol altına alınarak söndürüldü.

Kütahya'da da kundaklama şüphesi
Kütahya'nın Emet ve Tavşanlı ilçeleri arasında üç ayrı noktada orman yangını çıktı.

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Emet-Tavşanlı arasındaki Kovalı mevkiinde, akşam saatlerinde 3 ayrın oktada çıkan orman yangının kontrol altına alındığını, söndürme çalışmaları sürerken bir başka noktada daha yangın çıktığını söyledi.

Yangına, 10 arazöz ve 2 helikopterle müdahale edildiğini belirten Kocatepe, “Yangının arka arkaya kendiliğinden çıkması mümkün değil. Kundaklama sonucu çıktığını tahmin ediyoruz. Bir yeri kontrol altına alırken başka bir yerden başlıyor. Şu anda güvenlik güçlerimiz ve orman ekiplerimiz tarafından yangının fail ya da faillerinin yakalanması için 8 kilometrekarelik alan çevrilerek karantina altına alındı. Çıkan yangında yaklaşık 2 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü tahmin ediyoruz" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.