Haberler

Kuzeydoğu Anadolu’daki izler yok ediliyor!

Tarih: 17 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Hakan Aydın
Yapımı devam eden baraj inşaatı ve yol yapım çalışmalarından zarar gören tarihi yapıların tümünün Osmanlı dönemine ait eserler olması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu eserleri kurtarmak için herhangi bir girişimde bulunmaması dikkat çekiyor.

Kültür Sanat Sendikası ve Artvin Kafkasör Kulübü Başkanı Muhammet Bilgin, konuyla ilgili endişelerini ve yapılması gerekenleri dile getirmek için tarihi Berta Köprüsü üzerinde açıklama yaptı. Bilgin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarihi eserlerin yok edilmesine karşın kurtarılması için herhangi bir çaba gösterilmemesinin düşündürücü olduğunu söyledi. Muhammet Bilgin, Artvin halkının ülkenin enerji ihtiyacı için Çoruh Nehri’nde kurulacak olan barajları benimsediğini belirterek, şunları söyledi:

“Köylerinden, evlerinden vazgeçtiler. Mezarlarını taşımak pahasına yerinden yurdundan oldular. Bunlara katlanırken sadece, tarihine, geleneklerine, kısacası kültür mirasına saygı beklediler. Artvin bölgesindeki, söz konusu baraj inşaatları nedeniyle kurulan şantiyelerde teknolojinin son imkanları kullanılırken, Çoruh Vadisi insanlarının sosyo-kültürel durumu hakkında hiçbir kimse ve kurumdan ses çıkmıyor. Berta köprüsü, Zeytinlik türbeleri, kümbetleri, Ferhatlı Kemer Köprüsü, Oruçlu ve Zeytinlik Camileri, Oruçlu köyü Şükrüağa Konağı gibi eserler sular altında kalacak. Eserlerin kurtarılması, taşınması konusunda herhangi bir uygulama yok. Osmanlı dönemine adreslenen söz konusu eserlerin yok oluş sürecine seyirci kalınması hayret verici bir durumdur. Kültür ve Sanat Sendikası, Artvin Kafkasör Kulübü olarak, baraj inşaatları sürecinde Çoruh Vadisi boyunca yapılması gerekli olan ve ülkemizin diğer bölgelerindeki baraj alanlarında yürütülen arkeoloji, sanat tarihi ve halk kültürleri çalışmalarının yapılmamış olmasını ve Artvin’in medya, kurumlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarınca ihmal edilmesine bir anlam veremiyoruz. Söz konusu kültür mirasının taşınarak Artvin’in herhangi bir yerinde oluşturulacak olan, bir açık hava müzesinde yaşatılması sağlanmalıdır.”

Muhammet Bilgin, sular altında kalacak 8 tarihi eser ve özelliklerini de şöyle sıraladı:
1. Berta Köprüsü: Artvin Şavşat Karayolu’nun 23. kilometresinde Berta Çayı üzerinde bulunmaktadır. 1878 yılında Osmanlılar tarafından yaptırılan köprünün döşeme uzunluğu 64 metre olup, köprü 3 gözlü ve düz yollu köprüler sınıfına girmektedir. Yapı günümüze sağlam olarak ulaşmıştır, ancak 1 ay önce başlatılan yol yapım çalışması nedeniyle ciddi anlamda zarar görmüştür. Ve köprünün kemerlerinde kırıklar meydana gelmiştir.
2. Berta köprüsünün 780 metre uzağında tarihi kemer köprü kalıntıları mevcut olup bu köprü ile ilgili herhangi bir kayda rastlanmamıştır. Ancak köprünün Berta köprüsünden daha eski olduğu ve düz tabliyeli, 3 açıklıklı kemer köprü olduğu kalıntılardan anlaşılmaktadır.
3. Zeytinlik Camii: Artvin merkeze bağlı Zeytinlik Köyü’nde bulunmaktadır. Yapı 1857 yılında Saliha hanım tarafından yaptırılmıştır. Minaresi yeni eklenmiştir. Kapı formu ve ağaç süslemeleri niteliklidir.
4. Zeytinlik Türbeleri: Artvin merkeze bağlı Zeytinlik Köyü karşısında Çoruh Nehri kenarında, geliri Derinköy camisine ait vakıf arazisinde bulunmakta olup 500 metre aralıkla birbirine benzer iki yapıdan oluşmaktadır. Yapılan kare tabanlı olup tuğla, kireç ve taş kullanılarak inşaa edilmişlerdir. Hangi tarihte inşa edildikleri tam olarak belirlenememekle birlikte 13. yüz yılda kısmen yöreye hakim olan Saltuklular tarafından inşa edildikleri tahmin edilmektedir. Her ikisinin içinde krip taşı ve mihrabı bulunmaktadır.
5. Oruçlu Camii: Oruçlu Köyü’nde 1909 yılında Oruçlu Köyü halkı tarafından inşaa edilmiştir.
6. Oruçlu Köyü Şükrü Ağa Konağı: 1900’lü yılların başında Rus işgali sırasında inşa edilmiş olup gümrük binası olarak kullanılmak üzere Ruslara kiraya verilmiş ve Şükrü Ağa tarafından kullanılmıştır. Ahşap binanın en ilgi çekici özelliği merkezi ısıtma sistemidir.
7. Oruçlu Köyü’nde 259 yıllık bir çınar ağacıda su altında kalacaktır.
8. Ferhatlı Kemer Köprüsü: Ardanuç Artvin Karayolunun 5. kilometresinde yolun solunda bulunmakta olup Ardanuç suyu üzerinde kurulmuştur. Osmanlı döneminden kalma olduğu bilinmektedir.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.