Haberler

Barajın içinden 300 yıllık Osmanlı köyü

Tarih: 17 Ağustos 2007 Kaynak: Vatan
Bodrum’un su ihtiyacının yüzde 70’ni karşılayan Mumcular Barajı’nda su miktarının tarihinde en düşük seviyeye inmesi nedeniyle yaklaşık 300 yıllık Osmanlı köyü Çömlekçi’den kalan han, yel değirmenleri, su kemeri ve kiremit fabrikası gün ışığına çıktı.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, “Ortaya çıkan yapılar yörenin tipik yaşam özelliklerini sergiliyor. Böyle bir yerleşim alanı olduğunu bilmiyordum. Antik özellik taşımıyor. Barajın içinden, yakın çağımıza ait başka kalıntıların ortaya çıkacağına da inanıyorum” dedi.

Yaklaşık 300 yıl önce kurulduğu belirtilen Çömlekçi Köyü'nün sakinleri, 100 yıl önce evlerinin giderek çevreden gelen suların altında kalması nedeniyle, Mumcular Çırkan dağı eteklerine taşındı. Köyün yerleşim alanı da zaman içinde bir gölete dönüştü. DSİ'nin yörede yaptırdığı Mumcular Barajı da 1991 yılından itibaren hizmet vermeye başladı. Ancak son yılların en kurak yazının yaşanması nedeniyle Mumcular Barajı’ndaki su miktarı 20 milyon metreküpten 2 milyon metreküpe, su seviyesi de 78 metreden sekiz metreye kadar düştü. Yaklaşık 1 milyon 500 bin metrekare yüzölçümüne sahip Mumcular Barajı'nın suları çekilince, altındaki, 300 yıl önce Anadolu’dan göçen yörüklerin kurduğu Çömlekçi Köyü'nün harabeleri ortaya çıktı.

Antik Değeri Yok
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, sakinlerinin geçimlerini çömlekçilikten ve kiremitçilikten kazdığı için Çömlekçi adı verilen köyün, sular altından çıkan kiremit fabrikası, 7 yel değirmeni ve bir hanın antik değer taşımadığını belirterek, “Yıllardır bölgede inceleme ve araştırma yaparız. Barajın altında eski köy ve sosyal üniteleri olduğunu bilmiyorduk. Yörede detaylı ve geniş bir araştırma yapacağız. Yeni kalıntılar olabilir” dedi.

Baraj inşaatında 6 yıl çalıştıktan sonra idarecilik yapan 81 yaşındaki Ali Ergen de. “Burada yaşayanlar yörenin çamuru çok iyi olduğu için çömlekçilik ve kiremitçilik yaparmış. Çömlekçi Köyü'nün kalıntılarının bulunduğu söylenirdi. Meğer hepsi baraj sularının altındaymış” diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.