Haberler

İYTE 2007 Yaz Rölöve Stajı Tamamlandı

Tarih: 23 Ağustos 2007


2006 - 2007 öğretim yılında İYTE Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin birlikte yaptığı AR 190 Rölöve Stajı, 09 - 20 Temmuz 2007 tarihleri arasında, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesi ve köylerinde gerçekleşti. Staj süresince başta ilçe kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu ve belediye başkanı Mehmet Ünal Şahin olmak üzere, ilçe ve bölgedeki çeşitli kurum ve kuruluşların verdiği destek, İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü yarı - zamanlı öğretim üyesi ve Ayvacık Belediyesi İmar Müdürü İzzet Özkeresteci tarafından kurulan bağlantılar sayesinde sağlandı. Çalışma programı İYTE Mimarlık Bölümü'nden Zeynep Aktüre tarafından oluşturulan ve aynı bölümden Feray Maden ve Kader Reyhan, İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Ulaş Kılıçkaya ve Ömer Selvi ile İYTE Restorasyon Bölümü'nden İpek Akbaylar ile birlikte yürütülen staja iki bölümden toplam 60 öğrenci katıldı.

İYTE Rektörlüğü araçlarıyla İzmir'den Ayvacık'a hareketlerinden hemen önce Kader Reyhan tarafından yapılan kısa bir sunuştan ölçülü çizim konusundaki ilk bilgilerini alan öğrenciler, altı ve dört kişilik altışar grup halinde Ayvacık eski kent merkezindeki tarihi yapılar ve sokaklarda yaptıkları ilk ölçümlerle bu bilgilerin ilk uygulamasını yaptılar ve stajın dördüncü günü öğleye kadar ilk projelerinin çizimlerini büyük ölçüde tamamlamayı başardılar. Aynı günün öğleden sonrası, bölgedeki en önemli arkeolojik alanlardan biri olan Assos'a dinlenmeyle birleşen bir eğitim gezisi ile değerlendirildi.

Staj ekibi ikinci projede ikiye bölünerek, ilk projede tek yapı çalışan gruplar Söğütlü köyünde sokak cephesi, sokak cephesi çalışanlar ise Paşaköy'de biri cami olmak üzere dört tek yapı ölçümü gerçekleştirdi. Böylece tüm gruplar hem tek yapı ölçeğinde plan, görünüş, kesit ve detay, hem de sokak ölçeğinde cephe ve genel görünüş ölçüm ve çizimleri yapmayı öğrenmiş oldular. İkinci projenin ölçüm ve çizimine ayrılan üç günü, bölgedeki Apollo Smitheion Tapınağı ve Truva antik kenti ile Çanakkale'ye düzenlenen eğitim gezisi izledi.

Gezinin ardından ikinci projelerinin çizimlerini tamamlayan gruplar, bir yandan her iki projenin çizimlerinde gerekli düzeltmeleri yaparken, bir yandan da çalışılan üç ayrı yerleşim için 1/500 ölçekli birer arazi paftası hazırladılar. Staj boyunca çekilen fotoğrafların arşivlenmesinin ardından, her yerleşimde ölçülüp çizilen yapı ve sokakları, ayrıca Ayvacık eski kent merkezindeki ilk çalışma gününün öğleden sonrasında saptanan kat yükseklikleri ile kullanım farklılıklarını gösterenler arasından seçilen fotoğraflar ilgili paftalara yapıştırılarak, çalışmalar tamamlandı.

Tüm çizimler bir araya getirilerek staj boyunca çizim çalışmalarının yürütüldüğü okulun yemek salonunda açılan sergi, halen bölge yetkilileri ve aralarında Ayvacık Uluslararası Kültür ve Sanat Şenliği katılımcıları da bulunan diğer ziyaretçiler tarafından görülebiliyor. Staj süresince yapılan çalışmaların, gerek Ayvacık, gerekse Paşaköy ve Söğütlü'de hızla değişmekte olan mevcut dokuyu belgelemiş olmanın yanı sıra, ilgili yerel yöneticilerin mimari ve kentsel mirası koruma amaçlı girişimlerine iyi bir temel oluşturacağı anlaşılıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.