Haberler

Boğaz'daki fiyatlar, Hampton'la başa baş

Tarih: 24 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Eylem Türk
Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarının gelişimini incelemek için İstanbul'a gelen Ernst&Young (E&Y) Global Gayrimenkul Sektörü Bölüm Başkanı ve Sorumlu Ortağı Dale Anne Reiss, İstanbul ve New York'ta emlak fiyatlarının benzer seyrettiğini söyledi. Reis, "Boğaz'daki yalı fiyatları, ünlü ve zenginlerin mekânı Hampton'daki fiyatlarla başa baş" dedi.

Türkiye'deki alışveriş merkezleri, oteller ve altyapı yatırımlarını inceleyeceklerini kaydeden Reiss, "Türkiye özel durumu sebebiyle çok anahtar bir rol oynuyor. Yabancı yatırımcılar için de ilginç bir ülke olmaya başlıyor" diye konuştu.
Türkiye'nin perakendede büyüme potansiyeli bulunduğunu kaydeden Reiss şunları söyledi: "Yalnızca İstanbul değil. Ankara, İzmir'e ve başka bölgelere de gittim. Bu bölgelerde de potansiyel mevcut."

'Türkiye'ye ilgi artıyor'
E&Y Avrupa Gayrimenkul Sektörü Başkanı Ad Buisman ise, "Avrupa perspektifinden baktığımız zaman Türkiye son yıllarda artan bir ilgi görüyoruz. Türkiye büyüyen ve orta sınıfı olan bir ülke. Avrupa ve ABD yatırımları için de enteresan. Özellikle altyapı yatırımları dikkat çekici" dedi.

Krizin boyutları
Dale Anne Reiss, ABD'de başlayan ve etkisi tüm dünyada hissedilen mortgage kriziyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Mortgage sisteminde riskler devrediliyor. Bu nedenle kimse, krizin derinliğini bilmiyor. Önümüzdeki üç ayda geri ödemeler başlayacak. Yılsonu gibi krizin boyutları ortaya çıkar."

Reiss, "İnsanlar otomobil, mobilya satın alırken teminatlarda mortgage'la alınan evi gösteriyordu. Evleri, bir nevi ATM gibi kullanıyorlardı. Şimdi, kredi kartı ödemeleri de etkilenecek" diye konuştu.

'Düşük gelir pahalı ev'
ABD'de emlak satışlarının devam ettiğini kaydeden Reiss, "Parası olanlar kelepir fırsatlarını bekliyor. Miami, Orlando ve Las Vegas'ta ev almak için şu anda en uygun zaman. Fiyatlar yüzde 20 geriledi" dedi.

Mortgage'ın konut edinmek için iyi bir yol olduğunu belirten Reiss şunları söyledi: "ABD'de mortgage ile ev satın alınırken yüzde 20'si peşin, geri kalanı da 30 yıl vadeli taksitle ödenir. Bunda bir sıkıntı yok. Ancak, insanlar ikinci - üçüncü evi satın alıp, bunları satarak para kazanmak istiyor. Yüzde 5'i peşinat verip, yüzde 95'ini mortgage ile ödemek istediler. Böyle olunca, yüksek riskli kredi aldılar. Bir süre sonra aldıkları evleri satamamaya başladılar. Kredileri de ödeyemediler. Sıkıntının temelinde bu var. Düşük gelire sahip kişiler, sağlam belge şartı aranmadığı için pahalı evleri almaya kalkıştılar."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.