Haberler

Trilyonluk arsa mahkemelik oldu

Tarih: 24 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Eray Görgülü
Etimesgut Belediyesi’nin 1 Mayıs’ta alışveriş merkezi yapımı için Kuzu İnşaat’a kat karşılığı ihale ettiği 12 bin metrekarelik arsa davalık oldu. Etimesgut eski Belediye Başkanı Enver Demirel, belediyenin milyonlarca YTL zarara uğratıldığını iddia ederek, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Demirel’in mahkemeye sunduğu dilekçede ihaleyle ilgili şu iddialarda bulunuldu:

İhalede açıklık ve rekabet sağlanmamıştır. İhalede karara bağlanan yüzde 34.16 teklif, kullanım alanlarının niteliğine göre değer farklılıkları gözardı edilerek karara bağlanmış olup yapının kullanım alanlarının değerine göre bu oran yüzde 5’e tekabül etmektedir.

Açıklık ve Rekabet Yoktu
İhaleye beş firma katılmıştır. Bunlardan üçü iş için yeterli olmayıp, bir firma da teşekkür mektubu yazmıştır. Kuzu Toplu Konut İnş. Ltd. Şti. ihalede tek başına olup, ihaleyi almıştır. u şartlar altında ihalede açıklık ve rekabetin sağlandığından bahsedilemez.

Ticari kullanım şekli dikkate alındığında, süpermarket, mağaza, dükkan, fast foot, sinema, kafeterya, eğlence merkezi olan yerlerin m2 değeri 10 bin YTL’dir. Bu değerdeki yerlerin toplam alanı 24 bin 717 metrekaredir. Toplam değerleri ise 247 milyon 170 bin YTL’dir. Yine müteahhide bırakılan büro kullanımlı yerlerin m2 değeri bin YTL’dir. Bu değerdeki yerlerin toplam alanı 2 bin 931 m2’dir. Toplam değerleri ise 2 milyon 931 bin YTL’dir. Müteahhidin bu ihale ile sahip olacağı yerlerin toplanmış değeri ise 250 milyon 101 bin YTL’dir. Belediyeye verilecek yerlerin toplam alanı ise 14 bin 349 m2’dir. Belediyenin bu ihale ile sahip olacağı yerlerin toplam değerleri ise 14 milyon 319 bin YTL’dir.

Yasa İhlal Edildi
Bu değerler oranlandığında kat karşılığı ihale oranı yüzde 5’e tekabül etmektedir. Etimesgut İlçesinde şehir merkezinde kat karşılığı işlerin yüzde 40 ile yüzde 50 arasında verildiği göz önüne alındığında bu ihalenin kamu yararının gözetilmediği, belediyenin zararına sebebiyet verildiği anlaşılmaktadır. İhtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla karşılanmadığı, ihalede açıklık ve rekabetin sağlanmayarak 2886 sayılı devlet ihale kanununun ikinci maddesinin ihlal edildiği görülmektedir. "

Meclis Kararı da Kanuna Aykırı
Enver Demirel’in mahkemeye sunduğu dilekçede, ihale kararının da kanuna aykırı olduğu iddia edilerek, şöyle denildi: "İhalenin dayanağını oluşturan belediye meclis kararı kanuna aykırıdır. Belediye Kanunu’na göre "Kat Karşılığı İnşaat Yapılması" gibi tasarruflar Belediye Meclisi’ne ait yetkidir. Belediye Meclisi’nin 2004 yılındaki kararı incelendiğinde, belediyeye ait tüm taşınmazlar üzerindeki satış, kat karşılığı inşaat yapılması şeklindeki tüm belediye meclis yetkileri belediye başkanına devredilmiştir. Belediye Kanunu’nun 70. maddesinin 11. fıkrasındaki belediye meclisinin yetkilerinin yetki devri şeklinde kullandırılması kanunun amir hükmüne aykırıdır.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.