Haberler

45 Milyon Parsele Ait Veriler Güncellendi: Yabancıya taşınmaz satışı yeniden düzenleniyor

Tarih: 24 Ağustos 2007 Kaynak: Birgün
Yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili yasa, iptal gerekçeleri doğrultusunda yeniden düzenlenirken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Türkiye genelindeki parsellere ilişkin verilerini güncelleştirdiğini ve aslında yabancılara yapılan toplam satışın önceki verilerde görünenden daha az olduğunu saptadıklarını iddia etti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara gayrimenkul satışını düzenleyen yasayı iptal etmesi üzerine Türkiye genelindeki 45 milyon parsele ilişkin verileri güncelleştirdiğini bildirdi.

'Sınırı Aşan İl Yok'
NTV'nin haberine göre, tapu il müdürlüklerinden gelen verileri değerlendiren Tapu ve Kadastro Geneld Müdürlüğü, yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili istatistiklerde hatalar tespit ettiklerini ve Türkiye genelinde yabancılara yapılan toplam satışın önceki verilerde görünenden daha az olduğunu saptadıklarını iddia etti. Verilen bilgiye göre, özellikle Suriyelilere satışların yoğunlaştığı GAP bölgesi illerindeki verilerde yanlışlıklar belirlendi. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'yla diğer güvenlik birimlerinin talepleriyle de yenilenen verilerde yabancılara gayrimenkul satışı için getirilen il yüzölçümünün binde 5'i sınırını aşan yeni bir il bulunmadı.

Hatay'da, 1939 öncesindeki sahipliklerinden dolayı Suriyelilerin yoğun alımları olmuş ve bu ilde sınır aşıldığı için satışlar durdurulmuştu. Değerlendirmelerde Kilis'in Gaziantep'ten ayrılması sırasında da kayıtların yanlış ve eksik tutulduğunun görüldüğü savunulurken, Gaziantep sınırlarında görülen bazı arsaların Kilis'e kaydırılmasınla bu ilin de binde 5 sınırını aşacak noktaya geldiği belirtildi.

Yasanın Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri doğrultusunda yenilenmesi çalışmaları, Maliye ile Bayındırlık bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı ve güvenlik birimlerinin de yer aldığı komisyonda sürdürülüyor. Binde 5 sınırının illerin ekonomik ve stratejik önemine göre gözden geçirilerek yenilenmesi, her il için farklı oranların belirlenmesi üstünde duruluyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.