Haberler

İstanbul’un suyunu artıracak formül “İçinde alkol var” diye uygulanmıyor

Tarih: 27 Ağustos 2007 Kaynak: Vatan Yazan: Can Ataklı
Geçen hafta internet sitelerinde gezinirken gercekgundem.com sitesinde Barış Yarkadaş’ın bir yazısı dikkatimi çekti. Yarkadaş bu yazısında “İstanbul’daki su rezervlerindeki buharlaşma nedeniyle kaybedilen suyun yüzde 40’ı kurtarılabilir” diyordu.

Yazıya göre internet sitesinin genç muhabirlerinden Zeynep Fazlılar, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kasım Koçak’la bir röportaj yapmış.

Koçak bu röportajda, barajlardaki buharlaşmayı yüzde 40 oranında azaltacak bir kimyasal maddenin olduğunu aktararak şunları söylemiş: “Su, bir barajdan çıkıp kullanıldığı yere gelinceye kadar çeşitli kayıplara uğramaktadır. Bunlar sırasıyla buharlaşma kayıpları, sızma kayıpları, şebeke kayıpları ve bilinçsiz su tüketiminden kaynaklanan kayıplardır. Bu kayıpların dünya standartlarına çekilmesi sağlanmalıdır.”

Koçak, “Suyun buharlaşmasını engelleyecek standart nedir?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: “Bu noktada kimyasal yöntemlere başvurabiliriz. Bu yöntemin esası ‘hegzadekanol’ ve ‘oktadekanol’ gibi kimyasal maddeler kullanılarak su yüzeyinde bir molekül kalınlığında ince bir film tabaka oluşturulmasına dayanır. Yöntem büyük barajlarda daha etkindir. Bu yöntemlerle bir barajda meydana gelen buharlaşma yüzde 40 oranında azaltılabilir.”

Barış Yarkadaş yazısında bir gazeteci öngörüsü ile doğal olarak “İstanbul Belediyesi’nin bu bilimsel çalışmadan ve sonucundan haberi var mı?” diye soruyor.

Konuyu Büyükşehir Belediyesi’nden öğrenmek istiyor. Yazısında adını vermediği bir belediye bürokratından aldığı cevap insanı hayrete düşürecek cinsten. Çünkü belediye bürokratı “Bu yöntemden elbette belediyenin de haberi var. Ancak bunu uygulaması mümkün değil” diyor. Sonra da yeni soru beklemeden cevabı kendisi veriyor: “Çünkü bu uygulamada kullanılacak kimyasal maddenin içinde alkol de var. Belediye suya alkol katılmasına yanaşmak istemiyor.”

Düşünebiliyor musunuz, İstanbul su rezervlerinin buharlaşmasını, yani yok olup gitmesini yüzde 40 engelleyecek bir kimyasal uygulama yapılabiliyor ama içinde alkol olduğu için AKP’li belediye buna yanaşmaya cesaret edemiyor.

Oysa bu kimyasal içindeki alkol anında uçup gidiyor, ki zaten suyu koruyan da bu buharlaşma.

Ama AKP’li belediye milyonlarca insanın çıkarı için de olsa yanlış bir inanışın peşine takılarak aksini yapıyor. Üzülmemek elde değil.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.