Haberler

Kocaeli'ndeki Süleyman Paşa Hamamı Büyükşehir tarafından restore edilecek

Tarih: 27 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Güler
Kocaeli'nin en önemli tarihî eserlerinden biri olan Süleyman Paşa Hamamı, Büyükşehir Belediyesi'nce restore edilecek.

Harabeye dönen tarihî eser, onarım çalışmasından sonra eski görünümüne kavuşturulacak. Çok sayıda medeniyetin hüküm sürdüğü Kocaeli, adeta bir açık hava müzesi konumunda. İlin dört bir yanında değişik dönemlere ait tarihî eserlere rastlamak mümkün. Ancak bu eserlerin büyük kısmı, geçen süre zarfında bakımı yapılmadığı için harabeye dönmüş durumda. Bunlardan biri de Akçakoca Mahallesi'nde bulunan Süleyman Paşa Hamamı. 14. yüzyılda inşa edilen hamam, erkek ve kadınlara ayrı ayrı olarak düzenlenmiş. Her iki kısım birbirine eşit planlı yapılırken, hamamın soğukluk ve halvet kısımları da bulunuyor. İzmit'te günümüze kadar ayakta kalabilen en erken Osmanlı dönemi yapısı olan hamamın bir kısmı yıkılırken, büyük bölümü halen ayakta duruyor. Yıllardır kendi kaderine terk edilen hamam, gece alemcilerinin mekanı haline gelmişti. Tarihî eseri kurtarmak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kolları sıvadı.

Şimdiye kadar birçok tarihî eseri restore ederek eski görünümüne kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, Süleyman Paşa Hamamı'nı da aslına göre restore edecek. Hamamın, aydınlatma çevre düzenlemesi konusundaki eksiklikleri de tamamlanacak. Binanın badana işleri, yağmur boruları, pencere menteşeleri ile ısı yalıtımları baştan yenilenecek.

Söz konusu iş için belediye bir ihale yaptı. Süleyman Paşa Hamamı Restorasyonu Yapım İşi adı altında düzenlenen ihaleye 4 firma teklif verdi. İhaleye katılan firmalardan İstanbul İnşaat 488 bin YTL ile en düşük teklifi verirken, Kaya İnşaat 697 bin 500 YTL ile en yüksek teklifi verdi. Teklifler değerlendirildikten sonra restorasyon çalışması başlayacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.