Haberler

Roma kalıntıları gün yüzüne çıkarılıyor

Tarih: 27 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Zeynep Şahin
Başkentin tarihine tanıklık eden önemli kültürel miraslardan Roma Yolu'nun ortaya çıkarılması için Ankara Valiliği'nin talimatıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nce başlatılan kazı çalışmasında, 4,5 metre derinliğe inilirken, yüzlerce parça tarihi eser gün ışığıyla buluştu. Ankara'nın, ilgisizliğin kurbanı olan semti Ulus'u kültür turizminin gözdesi yapması beklenen kazı çalışması tamamlandığında, kentin göbeğinde bir arkeoloji parkı oluşturulması da düşünülüyor. Türkiye'nin başkenti bu sayede, Roma döneminden Cumhuriyet yapılarına kadar tarihle örülmüş bir açıkhava müzesine kavuşacak.

Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen ama milattan öncesine kadar uzandığı tahmin edilen başkentteki, önemli kültürel kalıtlardan biri daha gün yüzüne çıkarılıyor. Ankara Valiliği'nin desteğiyle Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nce Ulus'taki Ankara Valiliği bahçesinde başlatılan arkeolojik sondaj çalışmasıyla, tarihi Roma Yolu'nun ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Valilik binasının restorasyonuyla eşzamanlı olarak yürütülen çalışma tamamlandığında, buluntuların üzerinin cam tabakayla kapatılarak korunması ve Roma Yolu üzerinden yürüyerek 110 yıllık Ankara Valiliği binasına gelecek yurttaşların burada da bir halk müzesi ile karşılaşması tasarlanıyor. Alanın, ilerleyen yıllarda kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla bir arkeolojik park haline getirilmesi de düşünülüyor.

Çalışmaların yürütüldüğü alana yürüyüş mesafesinde bulunan Roma Hamamı, Jülyen Sütunu, Agustus Tapınağı gibi önemli tarihi miraslarla bütünlük oluşturacak Roma Yolu'nun ortaya çıkarılması projesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli başkanlığında, müze kadrosundan Arkeolog Mustafa Metin , Arkeolog Halil Demirdelen ve Sanat Tarihçisi Sevinaz Günay yönetimindeki ekipçe yürütülüyor. Çalışmalarda 7 işçi yer alırken, ayrıca arkeoloji öğrencileri Ayşegül Özdağ ve Sinan Yılmaz da gönüllü olarak kazı çalışmalarına katılıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.