Haberler

Dolmabahçe'yi kameralar delik deşik etti

Tarih: 27 Ağustos 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk
Duvarlarına izinsiz bir çivi dahi çakılması yasak olan Dolmabahçe Sarayı'nda, sekiz ay önce tarihi nakışların arasına 25 santimlik çivilerle monte edilen 25 güvenlik kamerası; sütunları, duvarları, kiriş ve kolonları delik deşik etti. Dolmabahçe Sarayı'na güvenlik gerekçesiyle kamera takılması, geçtiğimiz ocak ayında ihaleyle BİMSA şirketine verildi. Güvenlik kameraları siyah kalın saçlarla; Metal Salon, Büyükelçi Ağırlama Salonu, Mavi ve Pembe Salonlar, Değerli Eşyalar Salonları ile saray içerisinde bazı koridorlara monte edildi. Kameraların kabloları ise duvar köşelerine açılan deliklerle ana kumandaya bağlandı. Kameraların çivilerle tutturulduğu bazı noktalarda ise duvarların çatladığı görüldü. Milli Saraylar Daire Başkanlığı İletişim Sorumlusu Yasin Yıldız, çalışmayla ilgili Bilim Kurulu'ndan gerekli iznin alındığını savunarak, "Saraya zarar verilerek bir şey yapılmadı" diye konuştu.

Kurul Başklanı: İzin Vermedik
Milli Saraylar Daire Başkanlığı Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, kendilerine bu konuda bir proje getirilmediğini belirterek şöyle dedi: "Ömrümün yarısını burada geçirdim. Sıkıldım artık bu işlerden. Böyle bir etüt gelirse çizimle gelir. Tarihi dokuya zarar verecek bir çalışmaya onay vermem mümkün değil. Görev yaptığım süreçte iç ve dış aydınlatmayla ilgili tam 400 kere rapor istedim." Dolmabahçe Sarayı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cengiz Can ise, böyle bir çalışmaya izin vermediklerine dikkati çekerek, "Önümüzdeki hafta bizzat gidip yapılan işi inceleyeceğim. Ayaklı sistem veya sütunlara, nakışlara ve duvarlara zarar vermeyecek başka bir sistem geliştirilebilir" dedi. Yaklaşık 10 yıl Ayasofya Müzesi müdürlüğü yapan Erdem Yücel ise, "Böyle bir çalışm,a eski eser tahribatına girer. Bir yıl ile üç yıl arasında hapis cezası öngörülür" diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.